Доцент Димитър Найденов, който вече е пенсиониран преподавател в по икономика в Стопанската академия, е сред най-големите оръжейни колекционери в страната. Той не твърди подобно нещо за себе си, но запознати са категорични, че свищовлията е най-големият колекционер на оръжия в Северна България. Над 200 експоната е събрал през последните десет години. Във вид да бъдат показани в изложба са 150, а останалите над 50 пушкала в момента се реставрират от самия колекционер.
Всичко започнало съвсем случайно преди десетилетие, когато в ръцете на доцента по микро- и макроикономика в дунавската Алма матер попаднала пушка от Руско-турската война. Оръжието било в окаяно състояние, спомня си днес Димитър Найденов. Първо го потопил в нафта и свалил ръждата от него. Последвало отстраняването на другите следи от времето върху оръжието, преди то да добие стария си вид. Колекционерът останал впечатлен и очарован от майсторлъка на старите майстори и това предопределило хобито му занапред.
С времето Димитър Найденов запалил по старото оръжие и сина си Георги. Интересът на бащата е към късоцевното оръжие, докато синът му се е насочил към събирането на дългоцевно оръжие.
“Предпочитам късоцевното оръжие, защото в него нагледно и видимо по-ярко се открива нивото на развитие на техническата мисъл на дадена страна, в дадена епоха”, категоричен е колекционерът. Свищовлията е силно впечатлен от стремежа на старите оръжейни майстори да дадат свой отпечатък в конструкцията на оръжието или в неговите детайли.
Димитър Найденов е горд, че притежава изделия от най-добрите конструктори и е категоричен, че най-добрите оръжия са произвеждани в Германия от фирмите “Любер”, “Валдер”, “Маузер”. Не пропуска името и на Юго Шмайзер, когото определя като гений при конструкторите.
„50 са пистолетите, около 50 са револверите, имам 70-80 дълги оръжия, 7-8 автомати и картечни пистолети. Имам и три картечници“, уточнява Димитър Найденов.
Не по-малко добри, според него, са белгийските производители и автори на оръжия Леон Наган и Джон Браунинг. Не пропуска да спомене и руснаците Токарев и Михаил Калашников, които определя като “оръжейни гении”.
Най-старото оръжие, което притежава свищовлията, е капсулен пистолет ръчна изработка на майстора. В колекцията му са изключително ценни и пушка тип “Крънка” и пистолет от Освободителна война. Не крие, че има почти цял набор от пистолети “Браунинг”, два валтера, пет вида от наганите и др.
След като се запалва да колекционира оръжие, доц. Найденов се записва и успешно изкарва в София курс за оръжеен майстор. Това той прави, за да може сам да поддържа колекцията си. През годините е помагал с консултации и реставрация на оръжие и на Историческия музей в Свищов.
„Целта ми като колекционер не е сбирката да стои заключена в сейфове, а да може да се види от хората”, категоричен е доц. Найденов. Не крие, че и в момента често го посещават ученически класове, които с интерес разглеждат сбирката му. Освен това през годините по различни поводи е показвал експонати от колекцията си в местния музей.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.