Свищовският археолог д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология в Исторически музей – Свищов започна днес финалните проучвания на крепостта Калето, видя Актуално Свищов.
През следващите 12 работни дни предстои довършване на откритите през предишни сезони структури в северната част на укрепената площ, т. нар. таен вход и другите останки от зидове, съобщи д-р Маринов. Една от задачите му е и довършване проучванията на пласта от Второто Българско царство, когато е построена и самата крепост. Хората от екипа му предстои да слязат и в дълбочина под него, за да се провери има ли останки от по-ранни периоди. Освен това ще бъде довършено разкриването на западната крепостна стена, като ще се търсят данни за нейното устройство и градеж.
Разкопките на Калето се финансират със средства от бюджета на ИМ-Свищов със съгласието на община Свищов. Консултант на проучванията е проф. Овчаров.
Тази година археологическото лято започна в средата на юни именно от д-р Марин Маринов, който изследва площ от Вила извън крепостните стени край Нове. След него в римското военно селище и античен град работиха учени от Познан и Варшава, както и от НАИМ-БАН. Свищовският Индиана Джоунс щеше да проведе проучванията на Калето по-рано, но заболяване от ковид забави старта на проучванията.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.