Страстта към земеделието завладява младия фермер Йордан Габровски. Това разказва на страниците на Борба Галина Георгиева.

Той е само на 20 години, но вече е убеден, че в селското стопанство има повече перспективи, отколкото в сферата на компютрите. За разлика от повечето си връстници, Йордан знае какво е да превиваш гръб от сутрин до вечер на полето и да трепериш над реколтата, в която си вложил цялото си сърце.

Йордан Габровски е родом от Свищов, но завършил Националната професионална гимназия по компютърни технологии в Правец. Въпреки солидните знания по програмиране, които придобил в школото, избрал да поеме по пътя на земеделието. Негов вдъхновител е дядо му, който цял живот се труди на полето.

„Бях само на 7 години, когато започнах да помагам на дядо за отглеждането на реколтата. Този труд не ми е чужд, а напротив – харесва ми. След като завърших училище, взех категоричното решение да продължа да се занимавам с това препитание. Това се случи в периода на пандемията от коронавирус. Тогава създадох своите собствени овощни градини“, споделя 20-годишният мъж.

Цялото стопанство в Свищов е около 120 дка и се намира в близост до река Дунав.

Йордан и дядо му сеят основно пъпеши. Жълтите плодове гледат на 60 дка, но заради опустошителната суша тази години около 40 дка били съсипани. На останалите площи гледат домати, череши, ягоди, орехи и грозде.

„Залагам на синтропично земеделие – на едно място се гледат едновременно ягодите и гроздето. Това се прави за максимално оползотворяване на земята и ресурсите“, уточнява Йордан.

В земеделската работа се включват той, дядо му, чичо му и сезонни работници. Младият фермер обаче споделя, че много трудно се намира работна ръка, защото на никого не му се работи на полето. По думите му през летния сезон е най-натоварено. Тогава работният ден продължава от 16 до 20 часа.

„Няма време за почивка през лятото. Почивам декември, януари и февруари“, заяви той.

Габровски обяснява, че избрал да сее пъпеши, защото това е неговият любим плод. Твърди, че харесва да наблюдава развитието им от семката до отзивите на доволните клиенти.

„Гледаме различни сортове, но сме разработили и наши собствени. Кръстили сме ги „Данчов пъпеш“ и „Диамант“.

Данчовият пъпеш има грапава повърхност, на цвят е керемидено-оранжев, формата му е кръгла, а на вкус е много сладък. Диамантът е с оранжева кора, набраздена кора, продълговат е, а вътрешността е оранжева“, уточни 20-годишният фермер.

Казва, че още е рано да се прогнозира какъв ще е добивът тази година, но миналата бил 3 т/дка.

Категоричен е, че не залага на количество, а на качество.

„Продаваме продукцията на фермерски пазари в София, Свищов, Ботевград, Павликени и Левски. Имаме двама клиенти от Велико Търново, които купуват на дребно“, разказва Йордан.

Габровски е амбициран да продължи да надгражда стопанството, като на първо време си поставя за цел да го модернизира и механизира. Възнамерява да инвестира в модерна поливна система.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.