Той е на 40 години. Решава, че длетото и дървесината ще изваят житейския му път. Още от първия си допир с топлотата на дървото в работилницата на дядо си преди повече от 30 години. Тази страст го отвежда в Тревненската школа за приложни изкуства, а след това и в Националната художествена академия. Това е свищовлията Анатоли Попов…

Споделя, че неговите приятели са преди всичко хубави хора. Книгите, които чете са за психологията на човека. А в хората не харесва, че не правят това, което искат. А любимата му част на деня е от рано сутрин до рано следобед – “след това леко ме примързява”…

Анатоли е баща на Пипи, но не на рижавокосото момиченце на Астрид Линдгрен, а на PiPi – името на ателие за производство на ръчно направени детски играчки и едноименен сайт.

Анатоли Попов е дърворезбар. Занимавал се е с интериорен дизайн, бутикови мебели, кино декори, иконостаси, но истинската му любов са ръчно-изработените, дървени играчки. PiPi – дървени играчки – са вдъхновени от метода Монтесори и насърчат развитието на бебето още от първите дни, подпомогнат физическото, когнитивното, емоционалното и социалното израстване на детето, и дават крила на неговото любопитство и любознателност. Изделията са леки, природосъобразни, оцветени с безвредни бои (със сертификат за безопастност EN 71), без употребата на лакове. Играчки са проектирани и произведени в шест възрастови групи от 0+ до 5+.

От близо осем години Анатоли се опитва да се справя с живота като изработва само това, което истински го вълнува – дървени детски играчки. Преди това като студент е работил в мебелна фабрика и изкараните си пари е влагал в пътувания. Днес си мечтае само да отиде до планетата на Малкия принц, а в другото време да работи над проектите си. Създал е свой сайт за продажбата на своите играчки – Pipi.bg.

Анатоли е на 40, но споделя, че се чувства на 14-15. Вярваш му защото още от началото на срещата усещаш, че му е по-добре в света на децата, отколкото на големите.

„Чувствам се некомфортно в техния свят. Като ученик тревнеското училище ми даде огромни крила и тогава започнах да вярвам, че човек успява когато прави това, което обича. За съжаление възрастните се вълнуват от изкарването на колкото се може повече пари и някакви текущи забавления, но има период, в който хората разбират, че трябва да правят това което е най-голямата им страст, за да са истински щастливи. Дълго събирах сили, за да пробвам дали мога да живея със страстта“, споделя 40-годишният свищовлия.

„Не мога да се впиша в среда, в която да не работя. Един ден ми е достатъчен да заредя батериите си. На втория започвам да чувствам, че си губя времето.“ Когато не е в ателието, художникът проектира на компютъра си – другата му страст е 3Д моделиране и поддръжката на сайта, който е създал е сам. Автор е на играчки за деца от нула до шест годинки – декорации за детска стая, дрънкалки, патета, влакчета, игри…

Материалът, от който ги изработва е липа. „Тя е бяла, мека и нежна“, споделя свищовлията. За оцветяването им използва цялата палитра, въпреки че най-много обича жълтото и синьото. Избягва да използва бяло, сиво и черно. Тях би премахнал и от пейзажа на София, където живее, ако можеше. Другото, за което си мечтае е да има власт, за да върне всички възрастни поне за 24 часа в детството им.

Любопитно е, че и Анатоли и брат му Владимир Попов са възпитаници на учителя Пламен Терзиев. Разликата – Владо предпочита керамиката и учи и завършва гимназия в Троян – художествена керамика, а Анатоли в Трявна – дърворезба.

„Преди две години извъртях близо 2000 километра. Обичам да съм сам с природата, небето, мислите си. Когато ми се доприказва спирам в някое село да изпия кафе и да си побъбря с хората“, споделя още Анатоли Попов. Друга негова страст е скалното катерене и плаването с лодка по Дунава или Янтра.

Да подкрепим свищовлията Анатоли Попов в надпревата “Сайт на годината”. Сайтът му е номиниран в категорията “Продуктов сайт”.

Как да гласувате и да подкрепите PiPi.bg?

1.Отворе този линк https://bgweb.bg/s/votepublic/ и изберете категория ,,Продуктов сайт‘‘
2. На 7-ма позиция давате отметка на продуктов сайт ,, ПиПи дървени играчки‘‘
3. Въвеждате вашите данни
4. Ще получите писмо на мейла. Отваряте линка от писмото, за да потвърдите и вашият глас е потвърден.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.