Гражданин, кореняк свищовлия, предлага на стопаните на Цанко Церковски 2 улицата към Къща – музей Алеко Константинов да е паваж, а не асфалт. Това става ясно от документ, написан от свищовлията Илиян Пламенов. Той прави 33 предложения към Бюджет 2023 на общината, който градските първенци трябва да подпечатат на 31 август на редовното си заседание, което е предпоследно редновно за мандата им.

А ето и конкретното предложение:
“Настилката на улицата „Георги Владикин”, от Къщата на мира до Къща-музей „Алеко Константинов” понастоящем е асфалтова. Тя не съответства на историческия и архитектурен характер на ансамбъла от сгради от 18-ти и 19-ти век. Пред Къщата на мира минава улица „Димитър Шишманов”, която изцяло е с настилка паваж. Бих искал да предложа настилката на ул. „Георги Владикин” – от Къщата на мира до Къща-музей „Алеко Константинов”, както и на ул. „Клокотница” – от Къща-музей „Алеко Константинов” до пресечката на ул. „Клокотница” с ул. „Димитър Шишманов”, да се подмени от асфалтова на паважна. Общата дължина е около 200 метра. Подобна инвестиция има за цел да възстанови автентичния вид и история на този стар квартал на града. Считам за непрофесионално, че при извършените ремонти на улици в квартала преди около две години, посоченият участък е бил асфалтиран, а е трябвало още тогава да бъде положен паваж”.

Гражданинът прави и интересно предложение на общинарите, насочено към местния вестник, който се печата под егидата на градските първенци – вестникът да стане достъпен в интернет пространството. Ето и цялото предложение:

“В документа „Разчет за финансиране на капиталовите разходи”, в т.VI.2 „Закупуване на програмни продукти и лицензи”, бих искал да предложа стойността да се завиши с 500 лева, за да се подкрепи модернизацията на дейността на общинския вестник „Дунавско дело”, издаван от общинското търговско дружество „Дунавско дело” ЕООД. С оглед на съвременните условия за разпространение на новинарско и вестникарско съдържание, бих искал да предложа закупуване или ползване от редакцията на вестника на софтуер за записване на броевете на вестника в електронен файлов формат PDF. Това би позволило цялото съдържание на броя, във вид 1:1 с отпечатаното хартиено издание, да може да се публикува в обособен раздел за вестника на сайта на Община Свищов. Вестникът е трибуна за общинските политики, и освен това, в него се съдържа полезна и практична информация, представляваща интерес за населението. По-младото поколение жители на населените места в общината, както и свищовците, живущи в други населени места в страната и в чужбина, би следвало да имат възможност да изтеглят електронната версия на всеки брой на вестника, така че да могат да наблюдават и участват в процесите, които се случват в общината. С цел да не се ощетяват приходите от продажба от хартиеното издание, всеки нов електронен брой е подходящо да се публикува на сайта на Община Свищов с едноседмично отлагане, т.е. когато излезе следващия хартиен брой. В допълнение мога да кажа, че се предлагат и безплатни софтуери за споменатото конвертиране на файла с предпечатната версия на изданието. Би могло, също така, това елементарно компютърно действие да го извършват в печатницата, с която работи редакцията на вестника, ако се прецени, че в редакцията нямат техническа възможност за конвертиране на файла”.

Вместо коментар: По първото предложение на гражданина с позиция относно Бюджет 2023 – да, резонно е нотабилите на Свищов да решат и ако го направят, да задължат управата и осигурят пари за паветата.

По второто предложение: Това трябва да решат кикиморите, които правят, печатат, разпространяват ЕГИДНОТО издание, защото то е търговско дружество и определят как да се развива. А, за тези, които ще обвинят автора на настоящите редове за “сеяч на омраза” –
Според бърза справка в Уикипедия, се оказва, че „Кикимора в славянската митология е домашен женски дух, който едновременно помага и вреди на хората, като по традиция всичко зависи от тях самите. Така, ако домакинята поддържа усърдно дома си, Кикимора по цели нощи ще върши от домакинската работа за другия ден, ще вдъхва доволство и спокоен сън на децата, но ако домакинята е немарлива, мързелива, Кикимора ще стене от здрач до зори, ще дърпа косите на децата, ще ги буди посреднощ и ще ги плаши, нарочно ще пакости, разхвърля и мърси, така че и малкото свършена работа да отиде нахалост.“
А на 31 август ще стане ясно какво ще приемат/подпечатат градските старейшинки…
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.