Истинска драма разтресе областната организация на БСП след като свищовлийката София Вергилова стана втора в листата на партията за вота на 2 октомври и то след направен отвод. Въпреки това лидерката Корнелия Нинова я сложила втора, пише вестник „Борба“. Знакови бесепари скочиха на „Позитано” 20Пренареждането на листата на БСП в нашия многомандатен район в последния момент е удар по великотърновската организация. Това е и наказателен ход спрямо младия ни председател /Михаил Михалев – б.а./.“ Това заявиха на брифинг днес дългогодишните членове и активисти на БСП във Велико Търново Лидия Прокопова и Атанас Атанасов.
Вчера Националният съвет на БСП пренареди листата за Великотърновски избирателен район, пренебрегвайки решението на Областния съвет и неспазвайки реално собствения си партиен устав. След като за водач от „Позитано“ отново сложиха Явор Божанков, който е гражданска квота, местните социалисти определиха втори да е Михаил Михалев, а трета – Лидия Прокопова. Националният съвет изненадващо определи за втора в листата София Вергилова от Свищов, която обаче по време на Областния съвет си е направила отвод и не е попълвала нужните декларации, каза Лидия Прокопова. Четвърта още по-изненадващо в листата се появи бившата депутатка от „Възраждане“ Цвета Галунова, а Михалев и Прокопова са съответно на пето и осмо място.
„Ако изобщо остана в листата, няма да работя за преференции – няма как от осма да стана първа. Но случващото е недопустимо и никой на Националния съвет не е отговорил на въпроса защо точно Цвета Галунова? Корнелия Нинова е добър политик, но не е убеден социалист. Думата „другарю“ вече не е подплатена. Нинова ще загроби социалистическата партия.“ – коментира Прокопова.
По време на Националния съвет срещу нейното участие в листата се е обявил бившият заместник-областен управител и председател на БСП – Горна Оряховица Огнян Стоянов. В новата листа той е трети.
„Приехме водача, примирихме се. Но никога не е било 50% от листата да е гражданска квота. А Великотърновска област е с най-много червени кметове.“ – беше възмутен Атанас Атанасов, кой е и член на Изпълнителното бюро.
Прокопова сподели, че Божанков я е поканил на разговор и я помолил да не се отказва от участие в кандидат-депутатската листа. Тя, обаче ще вземе решение на по-късен етап. „Имах много какво да дам в сферата на образованието. В професионалния си път никога не съм смесвала партийните си убеждения с работата.“ – допълни Прокопова, която е дългогодишен педагог, а към настоящия момент е старши експерт в РУО – Велико Търново след спечелен преди години конкурс.
В подкрепа на Лидия Прокопова и Михаил Михалев днес се обявиха местните организации на жените – социалисти и на българския антифашистки съюз.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.