Часове след като МВР обяви, че специалист по спортно хулиганство и един от отговорници за реда при масови мероприятия по време на големите летни протести през 2020 г. като зам. директор на СДВР, става временен шеф на Гранична полиция, дойде второ официално съобщение – че Антон Златанов се отказва, пише вестник Сега. По-рано МВР обясняваше, че Златанов е бил представен пред състава от министър Калин Стоянов и заместника му Стоян Темелакиев.

„Главен комисар Антон Златанов, който днес беше преназначен временно за директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, няма да поеме поста по лични съображения. Той счита, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие. Главен комисар Златанов разбира отговорността на директора на ГДГП с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и счита, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото“, се казва във вечерното съобщение на МВР. То допълва, че Златанов остава част от системата на МВР на поста, заеман до момента. „Ръководството на министерството ще продължи да разчита на неговия експертен опит и професионализъм“, завършва съобщението.

Назначението на Златанов се случи само ден, след като от поста шеф на Гранична полиция бе освободена Росица Димитрова. МВР не обявиха причини за махането й, но вътрешният министър обяви, че „тя ще продължи да е част от системата на МВР като държавен служител. Министър Стоянов ѝ благодари за работата до момента и ще разчита на нея и в бъдеще“.

47-годишният Златанов, който стана известен преди години като специалист по спортно и основно футболно хулиганство.

През 2008 г. той става началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, а впоследствие е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“. На 13 май 2015 г. е назначен за зам.-директор на СДВР. Именно като такъв той отговаряше за реда при масовите мероприятия по време на летните протести през 2020г.

В периода май – юни 2021 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това е най-краткият период, в който някой е бил директор. Тогава служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо сложи Златанов за шеф на СДВР, а по-малко от 40 дни го махна.

Именно тогава той беше изпратен на границата, което сега МВР описва като негов опит в Гранична полиция. „Има опит и върху работата на Главна дирекция „Гранична полиция“. През периода 2021-2022 на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница“, пишат от вътрешното министерство.

В допълнителна позиция, МВР обяви, че „всички направени проверки през годините не са показали вина на господин Златанов за насилието на протестите през 2020 г.“ „В самата нощ на събитията под колоните, Златанов не е бил на място и не е ръководил действията на полицията. На него е възложена организацията в следващите дни, именно за да не се стига до повече ескалация на напрежението“, твърдят от МВР.

Антон Златанов е специализирал в Китай, Индия, Израел

Антон Златанов е роден на 8 октомври 1976 г. в София. Отбил е военната си служба през 1996 г. в ШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен, пише в официалната биография на новия шеф на Гранична полиция. През 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността „Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. – магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. „Доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“ в Академията в МВР.

Специализирал в Китай, Индия, Израел. Преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Холандия, Белгия, Израел, Германия, Швеция, Португалия, Финландия, Естония, Франция, Чехия, Полша, Великобритания, Испания и др. в направленията „Обществен ред и управление на тълпа“, „Радикализъм и екстремизъм“, „Мащабни масови мероприятия“, „Противодействие на футболното хулиганство“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.