Стартира международен младежки обмен, организиран от Институт Перспективи в който участват 25 младежи от Унгария, Турция, Латвия, Румъния, Казакстан, Узбекистан и Мароко, научи Актуално Свищов.

Сред ръководителите на делегациите са Айварс Бачкурс, общински съветник в гр. Краслава, Латвия и Осман Кул, директор на Анадолската гимназия в Шишли, Истанбул. Темата на програмата е “Младежка работа чрез европейски ценности”. Основната цел е младите хора да създадат подходи и методи за ангажиране, свързване и овластяване на младежи от етническите малцинства в процесите по пълноценна личностна и социална реализация чрез структурирано обучение.

Процесът на работа на международната група се води от Ашраф Идриси, който е докторант по политически науки в университета в Дебрецен, Унгария и Антон Ламбров, младежки координатор в Институт Перспективи, който от две години е деен участник в дейността на организацията. Въпреки крехката си възраст от 17 г. до момента е участвал в над 10 международни обучения в Италия, Хърватия, Румъния, Германия и Франция, уточни председателят на Институт Перспективи Ахмед Куйтов.

Това е седмото голямо международно събитие, което организир Перспективи.

„Планираме до края на годината да проведем още две по теми свързани с обучението на младежки работници и предприемачество за възрастни. Също така в момента 14 млади Свищовли от които 2 учителки от нашите дългогодишни партньорски училища ПДТГ “Димитър Хадживасилев” и СУ “Димитър Благоев” вземат участие в младежки обмени в градовете Сибиу, Румъния и Шибеник, Хърватия. Нашата организация от 2021 г. е акредитирана по 6 образователни програми които са съобразени с професиите и реалностите на бъдещето и по тях младите хора от цял свят получават възможност да придобият нови компетенции и да създават нови международни приятелства, които в бъдеще ще им послужат за професионалната реализация. Например при всеки един от нашите младежки обмени младият човек през първият ден идва сам и не познава никой и след седмица вече има минимум още 20 приятели от няколко държави. Образователният процес е изцяло чрез методите на неформалното учене и постява участниците в реални ситуации чрез които развиват съпричастност към дадената проблематика и успяват да генерират нови решения на сложни обществени проблеми“, коментира Ахмед Куйтов.