С поредица от събития СУ „Цветан Радославов“ в град Свищов отбеляза 160 години от рождението на своя патрон, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

От 18 до 21 април в Свищов са провеждат „Радославови дни 2023″, в които, с поредица от събития, Средно училище „Цветан Радославов“ и жителите на града отдават почит пред големия родолюбец, учител и автор на българския химн Цветан Радославов.

По повод 160 години от неговото рождение, днес бяха поднесени цветя на паметника му в център на града, след което в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″ се състоя тържествено честване на празника на СУ „Цветан Радославов“.

В своето празнично слово, директорът на училището Марияна Маркова каза: „Днес нашето любимо училище празнува 160 години от рождението на Цветан Радославов и 41 години от своето създаване. Най-младото и творческо училище в град Свищов е и единственото в България, което носи неговото име. За изминалите години СУ „Цветан Радославов“ успя да сътвори самобитна образователна традиция, с която да напише всеки ден от своята съвременна и модерна история. Ако искаме да бъдем достойни европейци, трябва да бъдем преди всичко българи – това е нашата най-важна задача сега и в бъдеще. Само така можем да останем достойни продължители на делото на Цветан Радославов и на всички онези достолепни, далновидни и родолюбиви просветни люде, поставили основите на българското образование в страната ни. Честит празник и на многая лета!“.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев също произнесе приветствено слово, в което каза: „Както химнът на България обединява всички българи по целия свят, така и днешният празник е повод за гордост и радост да бъдем всички заедно и да честваме юбилейната годишнина на този бележит свищовец Цветан Радославов. Ние трябва да пазим, да помним и да тачим паметта на всички онези достойни българи, с които Свищов се гордее и като техни следовници да продължим да съхраняваме и предаваме наследството им през вековете!“.

Тържественото честване бе благословено от отец Михаил Миронов, който предаде сърдечните поздрави на Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и бе съпроводено от музикално-културна програма, в изпълнение на ученици на СУ „Цветан Радославов“, ДГ „Радост“ и ФТС „Творецът“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.