Свищов тържествено отбеляза Денят на народните будители – 1 ноември. Празничното честване се състоя пред паметника на Дарителите, където се проведе общоградско поклонение, в памет на българските просветители, книжовници и революционери, културни дейци и личности със съществен принос за възхода и запазването на народа и съхраняване на българщината, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
По традиция, приветствени слова по повод празника произнесе ресорният зам.-кмет д-р Анелия Димитрова, която подчерта значението на плеядата бележити свищовски будители, много от тях допринесли за развитието на културата и образованието в страната ни през годините, и оставили ярка диря в многовековната историята на България.
С песни и стихове, ученици от свищовските училища „Димитър Благоев“ и „Николай Катранов“ допринесоха за празничното настроение на всички присъстващи, сред които бяха: кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, представители на общинското ръководство, на СА „Д. А. Ценов“, образователни, културни и др. институции.