С общоградско поклонение Свищов бе почетена паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
В 11.30 часа, пред паметника на Свободата в дунавския град се събраха родолюбиви българи обединени от желанието да отдадат заслужена почит на един от най-светлите идеали на българския народ – Христо Ботев.
Слово пред присъстващите произнесе председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на община Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов, Военно формирование 28880 – гр. Белене, СА „Димитър А. Ценов“, РУ на МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, неправителствени организации, културни и образователни институции, политически партии, пенсионерски клубове и граждани.
Точно в 12.00 часа, по традиция от 1948 година, двуминутен вой на сирени оповести отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.
За достойното отбелязване на паметния ден допринесоха военнослужещите и духовият оркестър от Военно формирование 28880 – гр. Белене.