Свищов тържествено отбеляза 146 години от освобождението си с церемония на Братската могила в парк Паметниците. Там се състоя общоградско поклонение с военен ритуал по полагане на венци и цветя с участието на 55-ти Инженерен полк – Белене, в памет на загиналите при Свищов за Освобождението на България.

Нека да помним историята, защото в нея са поуките, да не забравяме героите, защото те са примера, който трябва да ни води, каза кметът на Свищов Генчо Генчев в тържественото си слово под повод отбелязването на годишнината от освобождението на града.

Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството воини отслужиха архиерейски наместник Руслан Личев, заедно със свещеници от Свищовската  духовна епархия.

Всяка година се връщаме пред местността „Паметниците“, за да сторим своят дълбок поклон пред загиналите 802-ма воини за освобождението на Свищов, както и да благодарим за подвига и саможертвата на хилядите български революционери, хайдути, опълченци, духовници, на руските, украинските, беларуските, румънските, финландските и полските воини, заяви още кметът.

Поздрав към присъстващите на празника поднесоха децата от група „Звездички“ от детска градина „Васил Левски“ в Свищов.

По-рано днес в храма „Света Троица“ бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България.