137 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България бяха отбелязани в Свищов, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В Свищов се проведе тържествено честване на 137 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Събитието се проведе от 11.00 ч. пред паметника на Свободата в града, като на него присъстваха представители на общинското ръководство, образователни и културни институции, формални и неформални организации, политически партии и граждани.
Програмата в празничния ден започна със слово на директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който подчерта значението на този акт на единение между българите за историята на страната ни и изрази преклонение към несклонимия български дух и паметта на всички, посветили се на националната идеология за силна и единна България.
Ритуалът по полагане на венци и цветя на паметника на Свободата се реализира съвместно с Военно формирование 28880 – гр. Белене и духовия оркестър към него, след което с едноминутно мълчание на колене бе отдадена почит към паметта на героите.