На 1 януари 2023 г. интелектуалци от София почетоха 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Появиха се реплики, че родният му град го е забравил. Във връзка с това е необходимо малко уточнение.
Алеко Константинов е роден в Свищов на 1 януари 1863 г. (година и дата, отбелязвани според Юлианския календар, или така наречения ст. стил). През 1916 г. по решение на Народното събрание преминаваме към Грегорианския календар. Решението влиза в сила на 31-март с.г. и вместо 1 април датата става 14-ти април. Така 19 февруари (денят на Санстефанския мирен договор) става 3-ти март; 11 май-денят на Кирил и Методий, става 24-ти май, рождената дата на Алеко – става 13 януари и т.н. До 1968 г. църковният календар (за разлика от гражданския) запазва традицията на Юлианския календар, след което и при него са нанесени известни поправки.
Така от 1916г. почитта към Алеко се свързва с датата 13 януари. От десетилетия родният град помни и тачи своя достоен син. И тази година, в продължение на повече от седмица Свищов ще чества рождената дата на Алеко. Участие вземат не само неговите съграждани, но и интелектуалци, артисти, музиканти, фейлетонисти, карикатуристи и деца от цяла България и Европа, участващи в обявените конкурси и мероприятия. А ПРОГРАМАТА за тържествата през тази година е обявена преди повече от месец.
Заповядайте на тържествата!!!
Доц. Юлия НИКОЛОВА