Световният пробег на мира в началото на юли ще премине и през Свищов, съобщи БНР. Международната щафета символизира стремежа на човечеството към по-мирен свят. През местата, които прекосяват, участниците носят горящ факел. Световният пробег за мир е основан през 1987 година от индийския философ, поет и музикант Шри Чинмой, разказва видинчанинът Петър Михайлов, който е сред организаторите от българска страна:
„Пробегът има идеята да обедини народите и да приобщи тази идея към всеки едни участник. Факелът, който се носи, е символ именно на този стремеж на хората да живеят в мир и разбирателство. Този факел тази година тръгва от Португалия. Минава по поречието на река Дунав.“
В България факелът ще е на 2-ри юли. Участниците в щафетата ще бъдат посрещнати на границата в Брегово в 16 ч., а във Видин ще са малко преди 18 часа:
„В района на града ще тръгнем от гимназията (СУ „Цар Симеон Велики“), бягайки с местни клубове, с деца. Ще пробягаме разстоянието през града до БиблиоПоща-та. Там ще се проведе церемония. Ще обявим Видин за град на мира. Всеки може да подържи факела, да поднесе своето вътрешно пожелание за мир. Мирът е това, което ние носим в сърцата си-любов, радост, щастие.“
Световният пробег на мира преминава през над 130 държави. България се включва в инициативата от 2000-та година. Освен Видин, маршрутът тази година включва Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Велико Търново, Свищов, Русе и Силистра.