От 24 февруари на територията на Украйна се води война. Кой е крив и кой е прав – не се наемаме да отсъждаме! Факт е, че най-пострадали са обикновените хора… Вече са факт и първите, организирани акции за помощ от страна на българи към народа на Украйна.
Дружбата на Свищов с полтавци датира от пролетта на 1962 г., когато в Свищов се установява връзка с жителите на Полтавска област в Украйна. В следващите години последват редица срещи, свързани с партиен, стопански и културен обмен.
В годините на прехода в България контактите между двата града са прекъснати. Приятелските взаимоотношения между двата Свищов и Кременчуг са възстановени през 2009 година по инициатива на кметовете на двата града Станислав Благов и Николай Глухов.
Кременчуг е важен индустриален град в Полтавска област на централна Украйна.
Кременчук (на украински: Кременчук; на руски: Кременчуг) е град в Полтавска област, в централната част на Украйна. Градът е административен център на Кременчукски район (но не влиза в неговия състав). Кмет на града е Виталий Малецкий. Състои се от два района – Автозаводски и Крюковски. Разположен е на река Днепър.
Общата площ на града е 109,6 km². Има население от 221 251 жители (2018). Кременчукската агломерация е една от десетте най-големи в Украйна с население около 460 000 души.
Основан е през 1571 г., а получава статут на град през 1649 г.
Вече са и факт първите инициативи за помощ. Ректорът на Академията ПРЕДЛОЖИ част от базата на Студентски град – Свищов, блокове 3 и 8, да се предоставят на бежанци от Украйна. Свищовлия пък съобщи, ЧЕ НАСТАНЯВА в апартамента си на брега на Черно море четирима нуждаещи се от зоната на войната. Също вчера стана ясно, че ГРАДА НИ ПОСРЕЩА ПЪРВИТЕ бежанци.
Актуално Свищов отправи официални въпроси към управата на града дали са потърсени контакти с побратимения украински град? Защото какъв е смисъла на побратимяване, ако не се търсим и помагаме по време на война…