През миналата седмица дървообработващата промишленост алармира за сериозни проблеми в процесите си на производство – недостиг на дървесина и спекулативно високи цени. Темата получи много широк медиен и обществен отзвук, а това доведе и до реакцията на бившия директор на ИАГ и настоящ кандидат за депутат Александър Дунчев. В пост в социалните мрежи той обвини бранша и по-конкретно Свилоза, в манипулации и натиск. Нищо от тези твърдения обаче не е вярно, а Свилоза има пълните аргументи и доказателства в подкрепа на истината! Това се казва в официална позиция на най-големия производител на целулоза на Балканския полуостров. Актуално Свищов припомня, че Александър Дунчев стана популярен след официалното обединение на ПП и ДБ за изборите на 2 април. Бившият депутат от промяната обаче се оказа, че няма да е водач на листа…
1. Дунчев: Има спекула и натиск върху държавата за изсичане на вековните гори.
НЕВЯРНО – дървопрепреработвателните предприятия настояват да се премахнат ограничителни заповеди, в това число и за вековните гори, които са в противоречие с добрите лесовъдски практики в България и противоречат на науката за отглеждане на гори. Това и неизпълнението на горскостопанските планове за добив доведе до недостиг на дървесина, която се предлага на пазара и до престои и загуби на фирмите от бранша. Недостигът на дървесина е цикличен, постоянно повтарящ се, поради нереформираните и неуправляеми горски структури.

2. Дунчев: Искат и ползват дървесина без пари.
НЕВЯРНО – няма такава. Всички предприятия от бранша купуват дървесина, участвайки на тръжни процедури по условия и цени определени от държавата. Поради недостига на дървесина цената й ескалира и достигна нива с исторически връх. Тя – цената, е по-висока и от тази в европейски държави.

3. Дунчев: Дачев е най-големият собственик на частни гори.
ВЯРНО И НЕВЯРНО – това, че е най-голям собственик на гори не му позволява да сече безогледно, както се внушавана, а режимът за дърводобив е еднакъв за държавни и частни гори и не може да се сече без да има утвърдени лесоустройствени проекти и разрешение от горската администрация.

4. Дунчев: Предназначени за Свилоза са над 300,000 плътни метри кубически.
НЕВЯРНО – например, за тази година Свилоза е закупила 126000 плътни метри кубически по цени с 10% по-високи в сравнение с постигнатите цени на първа тръжна сесия. Нещо повече, някои от горските предприятия не си изпълняват договорните задължения и се стига до изпълнение САМО на 5-7% от договорираното.

5. Дунчев: Свилоцел получава незаконно добита дървесина.
НЕВЯРНО – фирмата е с безупречна репутация в страната и чужбина и всички сделки са прозрачни на база подписани търговски договори. Свилоцел разполага с пълната документация, доказващи произхода на всяка една доставка.

6. Дунчев: Незаконно изсичане на гори в пасища.
НЕВЯРНО – Свилоцел притежава сертификат FSC – за проследяване на произхода на дървесината.

7. Дунчев: Възможност за преработка на 18 000 000 плътни кубически метра дървесина от дървопреработвателите.
НЕВЯРНО – максималното количество при успешни години може да достигне до 2-2,5 млн кубика. Странно е защо господин Дунчев не е превел НИТО ЕДИН конкретен пример, в подкрепа на своите твърдения?! Този несръчен опит да прави популистки твърдения е много жалък. Политиканстването на чужд гръб беше отминавано с пренебрежение, но от сега нататък, няма да позволяваме такива самодейци да си правят реклама на наш гръб!

  • В Свилоза сме категорични, че Александър Дунчев използва проблемите в бранша, за да трупа политически дивиденти в настоящата си кампания за влизане в Парламента. И сме готови да отговорим на всички негови клевети с конкретни доказателства и данни.