От седмица Свилен Чешмеджиев, координатор на БДЗП – Свищов  работи на терен в Бургаското езеро. В родния Свищов бе накратко – да упражни правото си на глас и да отговори на въпроси на Актуално Свищов…
– Господин Чешмеджиев, как открихте света на птиците?
– Бях почти на 14 години, когато станах доброволец в Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Всичко започна след една екскурзия до езерото Сребърна, където видях невероятни гледки и пейзажи – гнездящите пеликани, семейство неми лебеди с малки и се замислих, че наистина природата на България е уникална и заслужава да се направи всичко възможно, за да бъде опазена. И така на 14 години вече знаех какъв исках да стана и с какво да се занимавам – да съм еколог и да работя за опазването на природата. След това усилено започнах да уча птиците, което не е никак лесна задача, при условие че в България се срещат толкова много видове – над 420 вида. После завърших „Екология и опазване на околната среда“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, веднага след което се върнах в Свищов и станах служител в Регионалния офис на БДЗП в града на Алеко.
– Какво са птиците от Вас?
– Свобода, емоции и смисъл.
– Любимият Ви вид и защо?
– По принцип всички птици са ми любими, независимо дали става дума за широкоразпространеното домашното врабче, или пък за световно застрашения египетски лешояд. Поради фактът, че съм роден и израснал край река Дунав, смея да кажа, че определено имам афинитет към водолюбивите видове птици.
– В предварителния разговор споменахте, че след завършване на гимназия сте бил приет и други специалности, освен екология. Трудно ли бе решението да пренебрегнете някои от тях пред света на природата?
– Не. Както казах и по-горе, аз съм щастливец, защото още четиринадесетгодишен знаех с какво исках да се занимавам. Затова веднага записах Екология и опазване на околоната среда в СУ. Нищо друго не ме интересуваше и нямаше сила, която да ме накара да променя решението си.
– Съжалявате ли за това свое решение?
– Естествено, че не. Това е едно от най-правилните решения, които съм вземал в живота си. Реално работя хобито си, а знаете, че това е нещо, което все по-рядко се среща в днешно време. Затова казах, че съм щастливец.
– В последно време много се говори за развитие на културния туризъм в Свищов без видими резултати. Според Вас може ли потенциала, който има в областта на природата – биологични и видове птици в района на Природен парк „Персина”, да се използва за привличане на туристи?
– Аз не съм специалист по културен туризъм. Може би трябва да попитате експертите от Туристически информационен център – Свищов, или общината. Те вероятно могат да Ви дадат повече информация. Мисля, че в началото на 2019 г. откриха ТИЦ – Свищов. Вече близо три години функционира, така че там вероятно можете да намерите повече информация, както и данни, доклади, анализи и предприети стъпки за привличане на туристи в района. Иначе съм съгласен с Вас, че потенциалът за развитие на всякакъв вид туризъм (природен, екотуризъм, приключенски, културен и т.н.) в община Свищов е много голям. Аз лично съм водил десетки групи туристи за наблюдение на птици, включително и чужденци и всички те са останали впечатлени от природните и културните дадености на района. Поради натоварения си график съм отказал на още толкова хора, които са искали да посетят нашия район. Иначе Природен парк „Персина“ е единственият природен парк по река Дунав в страната. Районът е притегателен за голям брой туристи. От друга страна в Свищов има редица паметници на културата, които също са много атрактивни. Река Дунав, Дунавските острови, биоразнообразието (птици, бозайници, риби, земноводни, влечуги, растения), културата, историята, традициите, различните религии…всичко е налично при нас и затова смятам, че развитието на туризма е с огромен потенциал, но както казах и по-горе, не съм експерт. Като добър пример мога да ви дам организираните от г-н Радослав Йорданов и компания спускания с каяци около остров Вардим и по река Янтра, които наистина се радваха на голям интерес през тази година.
– Имате ли наблюдение съседни общини дали работят в тази област?
– Имам наблюдения от община Белене например. Там залагат много на развитието на туризма и мисля, че вече виждат резултатите от положения до момента труд. Имам впечатления и от други места в страната, но това е дълга тема.
– Какъв е Свилен Чешмеджиев извън работата си в БДЗП?
– Абсолютно същият – оптимист, мечтател и себе си.
Александър ШАБОВ

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.