Епископска хиротония – ръкоположение на Никополския епископ Матей, се извърши навръх големия християнски и народен празник Лазаровден в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ във Велико Търново, пише Труд нюз.

Службата бе водена от трима митрополити – Григорий /Великотърновска света митрополия/, Николай /Пловдивска света митрополия/, Киприян /Старозагорска света митрополия/. Решението за това беше взето от Светия синод през март.

На службата присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов и служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Ръкоположението на епископа е важно за православните от Търновската епархия, защото той е трети в административната йерархия, но по достойнство е равен на митрополита и е владика. Той има право да гласува в изборите за нов патриарх след кончината на Негово светейшество патриарх Неофит. В даден момент ще е кандидат за митрополит на която и да е епархия.

Архимандрит Матей (Милен Стоянов Орешков) е роден в Казанлък на 7 октомври 1971 г. Завършва средното си образование в родния си град, а след това Специалното техническо училище „Арсенал” с профил „Студена обработка на металите“. Отбива военната си служба в Ямбол и в Грудово. Започва работа в завода „Арсенал”, като през същия период завършва висше образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Философия“.

Шест години е бил учител по философия в гимназията „Св. св. Кирил и Методий” в Казанлък. После завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив. Приет е за послушник в Присовския манастир „Св. Пантелеймон”, където на вечернята срещу Благовещение (24 март 2016 г.) е постриган в монашеска схима, а на 1 октомври същата година, след решение на Св. Синод, е ръкоположен в йеродяконски чин, а след година – за йеромонах.

На 16 ноември 2022 г. йеромонах Матей е възведен в чин архимандрит. Докато е на послушание в Присовския манастир, той служи в обителта и в енории, които са му поверени. Бил е енорийски свещеник на храмове в Свищовската духовна околия. От юли 2022 г. до май 2023 г. йеромонах Матей е член на Великотърновския епархийски съвет като представляващ епархийските манастири. От 1юни тази година е архиерейски наместник на Никополска духовна околия.