РЕКОРДНАТА СМЪРТНОСТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ЗАПЪЛНИ НЕ САМО ГРОБИЩНИЯ ПАРК В ОБЛАСТНИЯ ГРАД, НО И МЕСТАТА ЗА ПОКОЙНИЦИ В СЕЛАТА. Кметските наместници правят всичко възможно, за да стопанисват адекватно парцелите за погребения, но терените вече не могат да поберат починалите. Управниците нямат законите правомощия да ги разширяват и проблемът се задълбочава.
Местните са притеснени, че може да се стигне до ужасната практика от Видинския край, при която полагат тленните останки на роднини в дворовете на къщите си. Това е незаконно и създава предпоставка за екокатастрофа, размишляват хората. Те категорично отхвърлят опцията за кремация, тъй като смятат, че е нехуманно, а се притесняват от евентуални измами в това направление, каквито бяха разкрити преди няколко месеца в Банкя.
Едно от населените места, в които лимитът на гробищния парк е изчерпан, е Момин сбор. Вечният дом в селото се шири на близо 3700 кв. м, но вече не може да побере още покойници. За това алармира кметският наместник Андрей Явашев. По думите му единствената опция е разширяване към съседния парцел, който е общинска собственост. Той е изпратил уведомление до местния парламент в старата столица с искане за разрешаване на необходимата процедура. Теренът обаче представлява пасище и съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е включен в разпореждане, с което се забранява да му бъде променяно предназначението в срок от 5 години.
Общинският съвет обаче дава положително становище 2728 кв. м от въпросната местност да бъдат използвани за разширяване на гробищния парк.
Галина ГЕОРГИЕВА,
Вестник „Борба”

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.