От 25 до 27 април 2024 г. СУ „Николай Катранов“ бе домакин на работна среща за споделяне на добри практики и иновации по НП „Иновации в действие“ на МОН. Това съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията.

Училището участва в тази програма за четвърта учебна година, за първи път като иновативно училище домакин. През 2023-2024 учебна година със заповед на министъра на образованието СУ „Николай Катранов“ бе включено в Списъка на иновативните училища в България с въвеждането на нов учебен предмет „Медийна грамотност и дигитално предприемачество“. Предметът се изучава като Фактултативен учебен час от учениците във VIII, IX и X клас, като през настоящата година е включен в учебния план на осмокласниците.

На работната среща за споделяне на добри практики и иновации в Свищов СУ „Николай Катранов“ посрещна гости от Варна и Полски Тръмбеш. Негови партньори тази година са иновативното ОУ „Панайот Волов“‘ – гр. Варна и неиновативните училища СУ „Цанко Церковски“ – гр. Полски Тръмбеш и ОУ „Атанас Манчев“ – гр. Айтос. Дейностите бяха наблюдавани и от представител на РУО – Велико Търново: Бонка Долчинкова, старши експерт в институцията.

СУ „Николай Катранов“ сподели опита си като представи отрит урок от учебната програма „Медийна грамотност и дигитално предприемачество“ с учениците от VIII „а“ клас на тема: „Какво представлява изкуственият интелект и как да го използваме правилно?“, с водещ учител г-жа Кристиана Чешмеджиева. Гостите имаха възможност да се запознаят и с работота на училището по европейски проекти по програмите „Еразъм+“ и “eTwinning“, където свои наградени проекти представиха учителите Петя Попова, Стефка Николаева, Йорданка Илиева и Елена Илиева. Гостуващите ученици от партньорските училища се включиха в практически занятия с образователните комплекти „Ардуино“, заедно с единайсетокласници от училището домакин. Своята дейност пред гостите представиха и координаторите на доброволческия клуб „Ангелски сърца“ Таня Валентинова и Вероника Ранкова-Расимова.

На 26 април, когато СУ „Николай Катранов“ чества своя патронен празник, гостите се присъединиха към празничните събития.

Като част от културната програма на домакинската среща, представителите на гостуващите училища посетиха Къщата музей „Алеко Константинов“ и Учебно-занимателен център „Многознайко“, където участваха в арт терапия по метода Нейрографика и Великденска работилница.

Следващата среща на партньорите е в края на месец май в град Варна, когато домакин ще бъде иновативното ОУ „Панайот Волов“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.