СУ „Николай Катранов“ си сътрудничи успешно с иновативно училище от Смолян. Това съобщиха за Актуално Свищов от гимназията. За поредна година СУ „Николай Катранов“ се включи в Национална програма „Иновации в действие“ на МОН.
В периода 27 – 30 април 2022 година учители от свищовското училище посетиха Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Смолян, която е иновативно училище и партньор на СУ „Николай Катранов“ в изпълнението на националната програма.
Домакините представиха своите иновации – въвеждане на нов учебен предмет „Комуникация и театър на чужд език“ и интегрирани уроци по физика и астрономия.
Гостите имаха възможност да наблюдават уроци в паралелките от девети клас по комуникация и театър на чужд език – на испански и немски език, и интегриран урок по физика и астрономия с немски език. Десетокласниците пък представиха драматизацията „Театърът на Айнщайн“.
Директорът на Езиковата гимназия в Смолян Надежда Горанова представи целите и резултатите на въведените иновации, а учителите, прилагащи иновациите, споделиха своя опит. Гостите имаха възможност да разгледат материалната база на гимназията, да научат за постиженията на учениците и учителите, както и за уникалния Трети гвардейски ученически отряд, сформиран към училището.
В обмена на добри практики се включиха още педагози и ученици от Първа езикова гимназия в град Варна, която също е със статут на иновативно училище и техният партньор в програмата – Езикова гимназия „Гео Милев“ в град Добрич.
По време на срещата Христина Борисова, заместник-директор на СУ „Николай Катранов“, представи информация за свищовското училище, проекта „Театър на думите“ и едноименния театрален фестивал на чужди езици, за който катрановци спечелиха финансиране по програма „Мтел талант“ с над 1 милион лайкове в онлайн гласуване. След нея Евдокия Маринова, старши учител по английски език, сподели добри практики, свързани с прилагането на игрови модели в профилираното чуждоезиково обучение в гимназиален етап.
Всички участници в работната среща имаха възможност да посетят Националната астрономическа лаборатория в Рожен и да се насладят на магнетизма на това място, както и да се потопят в атмосферата на Родопите, благодарение на гостоприемните домакини.
Следващата среща с представители на четирите партньорски училища ще е в началото на месец юни в град Варна, където домакин ще е Първа езикова гимназия.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.