Голямата Aктова зала на СУ „Цветан Радославов“ стана център на заключителните дейности на малките училищни проекти, осъществявани по проект „Променяме се с климата“ през последните два месеца, видя Актуално Свищов.
Пъстър, шумен, интересен, емоционален и творчески ден, посветен на Деня на климата – 15. май. Екипите „С велосипед към бъдещето“, „Пчелите, хората и природата“ и „Бъдеще без отпадъци“ споделиха и показаха всичко, което са направили, научили и сътворили с желание и интерес. Участниците разбраха за проведените успешно пет отборни онлайн турнира с благотворителна цел; проведените онлайн срещи с експерти; успешните кампании за предаване или даряване на отпадъци; акциите за засаждане на медоносни дървета и храсти; изработените електронни книжки, осъществения велопоход. Публиката и участниците видяха изработените сбирки, модели, маски; създадената ученическа динамична и озвучена Scratch анимация, много презентации, литературни творби и изследвания.
По време на занятието в няколко творчески работилници децата с техните ръководители създадоха продукти от битови отпадъци – помпони от бели полиетиленови торбички, декорирани чинийки от картон, карта на света с послание от пластмасови капачки, модерни блузи от стари тениски, малки модели от рециклирана хартия с вложени семена.
Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ 2014 – 2021 г., финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и съфинансирана от българската държава. Училище „Цветан Радославов“ е бенефициент по проекта и си партнира с още шест български училища и три неправителствени организации.
„Научените уроци от всички дейности по проекта са много. Знаем, че това не е достатъчно, но е едно добро начало за учениците, които да събират разделно, да живеят здравословно, да рециклират и най-вече да осъзнаят вредата от човешката дейност върху популацията от пчели за бъдещето на планетата. Ние искаме да бъдем промяната, за да живеем в един чист, красив и устойчив свят“, коментираха от училището.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.