В горещия следобед на 27 август на градския стадион се срещнаха отборите на „Академик“ и „Севлиево“ в мач от четвъртия кръг на Северозападната Трета лига. Играчите на Росен Илков не можеха да разчитат на заболелите Александър Миланов и Карлос Сотиров в този двубой и в нападение тройката бе Божидар Матеев, Димитър Костадинов и Александър Стоянов. Отлично познавайки се двата отбора предложиха битка в средата на терена, като в първите минути, по-сковани в отиграванията си, бяха свищовските футболисти, в които се виждаше желанието да се реабилитират пред свищовската публика за загубата от „Бдин“ във Видин в предния кръг.
Притеснително в 15-та минута капитанът Ганев изрева от болка и се строполи, като остави съмнения за фрактура на пръстите на дясната ръка. За съжаление диагнозата бе потвърдена след края на срещата. След дълга намеса на д-р Личев, капитанът стисна зъби и се върна да дирижира отбраната под аплодисментите на публиката.
В 27-та минута завърналият се в отбора Лилиян Маринов стреля извън наказателното, но право в ръцете на вратаря, отбелязвайки първо по-сериозно положение на сметката на „Академик“.
В ответната атака отлично центриране на гостите намери непокрит нападател на Севлиево, който от малкия пеналт не успя да отбележи открилата се възможност.
Гостите продължиха да разчитат на контраатаки, докато играчите на „Академик“ не успяваха да пробият добре подредената севлиевска защита.
Най-чистото положение през първото полувреме бе за гостите от пряк свободен удар, директно срещу вратата на Виктор Владимиров. Последният показа, че е в отлична форма, спасявайки сигурен гол, покривайки своя ъгъл с невероятен рефлекс.
Второто полувреме започна с по-настойчива игра на „Академик“, които владееха инициативата и започнаха да оказват натиск пред вратата на гостите. Останаха съмнения и за две неотсъдени дузпи в полза на домакините.
В 55-та минута „студентите“ сътвориха най-красивия момент в мача, когато Лино Маринов технично пое една топка и с мек прехвърлящ удар матира защитата на домакините, извеждайки Александър Стоянов на стрелкова позиция. От воле Алекс би силно над вратата. Само пет минути по-късно пред Димитър Костадинов се откри отлична възможност, но ударът му от зоната на дузпата бе твърде лек да затрудни севлиевския страж.
Играта трайно се пренесе в половината на Севлиево и в 67-та минута, след центриране от статично положение, Лино Маринов се извиси над всички, но добре насоченият му удар с глава бе париран от вратаря.
Последваха няколко спорни отсъждания от главния съдия в полза на гостите, което разгневи свищовската публика. Логичното се случи в 76-та минута. Бърза контраатака подхваната от влезлия Ангел Ангелов, който с къс пас намери нахлуващия на скорост Георги Йорданов. Последният проби по дясното крило и върна към точката на дузпата, където Александър Стоянов технично насочи топката за 1:0.
Само четири минути по-късно избита нависоко топка от защитата на „Академик“ беше „укротена“ от Лилян Маринов и след рикошет в защитник на гостите попадна в Алекс Стоянов, който хладнокръвно покачи на 2:0.
В 90-та минута след нарушение на Георги Йорданов бе отсъдена дузпа за гостите, които се върнаха в мача отбелязвайки за 1:2.
В даденото от съдийската бригада триминутно продължение последва щурм на гостите, които с изсипани топки се опитаха да измъкнат точката, но опитите им бяха несполучливи.
Заслужено, след смазващо превъзходство на свищовските футболисти през второто полувреме и въпреки спорното съдийство, трите точки са записани в актива на „Академик“.
В следващия кръг предстои тежко гостуване на неудобен противник – „Вихър“ Славяново.
Емил ВЕСКОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.