За 41-ви път днес се чества Световния ден на туризма – 27 септември. По традиция от последните няколко години катедра „ Икономика и управление на туризма”, организира на този ден за студентите редовна форма на обучение от специалност Икономика на туризма с екскурзовода Рени Илиева от Исторически музей – Свищов, запознаване със забележителностите на града на Щастливеца. Това коментира пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ръководител на катедрата и ректор на Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов”.
„Това е много хубаво мероприятие особено за първокурсниците, които не познават града. Още повече днес е един великолепен слънчев ден и е много подходящ за отбелязване на този ден”, коментира още проф. Божинова.
Виенските къщи, възрожденските къщи и други емблематични за Свищов места – ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856” и Търговската гимназия бяха акцент тази година. Първа спирка в обиколката бе Академичния музей. Там първокурсниците имаха възможност да видят лични вещи на Дарителя, както и снимки и документи от 85-годишната история на Академията. Разходката в историята на Свищов съвсем логично започна от Паметника на Дарителите – може би единствения подобен в България.
Доц. Любка Илиева от катедра „Икономика и управление на туризма” разказа повече за днешния ден: „На асамблея Световната туристическа организация в Испания се решава 27 септември да бъде Световен ден на туризма. Избрана е тази дата, защото през 1970 година е приет Устава на Световната туристическа организация, в която към момента членуват около 160 държави. Идеята е да се разяснява приноса, който има туризма за икономиката, за социалния живот на местната общност и за създаване на добри отношения между държавите. Туристическите пътувания, които са най-свободни, сближават нации, които са воювали дълги години и при тези пътувания естествено се подобряват отношенията между държавите. Тази година честването е под надслов „Туризмът като приобщаващ растеж”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.