На провелия се в Прага, в рамките на големия шахматен фестивал, много силен открит турнир „Дон Джовани”, свищовският студент Цветан Стоянов завоюва престижното второ място. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Сред участвалите 267 състезатели бяха 17 гросмайстори и 20 международни майстори. България беше представена на този световен шахматен форум от двама души – състезателят на ШК БУРГАС 64 – мм Цветан Стоянов и младият Никола Великов, състезател на ШК ЕТЪР – Велико Търново.

Цветан Стоянов е първокурсник в Стопанска академия „Д. А. Ценов” в спец. „Маркетинг” заедно с Нургюл Салимова (вицешампион на Световната купа по шахмат в Баку и европейски шампион отборно по шахмат за жени). Техен треньор по шах е Живко Жеков.

В турнира в Прага Цветан Стоянов набра 7 точки от 9 възможни, като допусна само една загуба и две ремита. Така успя да завоюва изключително престижното 2 място, като остави зад гърба си много силни противници.

Ето какво написа в социалните мрежи треньорът на двамата свищовски студенти за представянето на Цветан Стоянов в Прага: „Гордея се с представянето на Цветан! Това момче, което съм поел още през 2010 година, премина през много трънлив път. Европейски шампион за момчета до 8 г. (пак в Прага през 2012 г.), Световен шампион за ученици до 9 г. през 2013г., той премина през трудни моменти, но сега вече възмъжал и преследващ гросмайсторското звание, показва стабилна игра и отлични резултати. Този месец той ще навърши 20 години и заедно с Нургюл Салимова правят така, че като техен треньор и опора, да се чувствам, като човек дал нещо за прославата на Родината ни! Благодаря им за великите мигове, които ми доставят!”.

Младият шахматист и международен майстор Цветан Стоянов се справя много добре не само на шахматната дъска , но и на студентската скамейка. Първият учебен семестър в Свищовската академия той завърши с отличен успех.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.