Управляващата коалиция ще бъде на промяната, с предварително записани приоритети. Ние подадохме ръка и имаме анонса, че тя ще бъде приета от Демократична България и Кирил Петков и Асен Василев. Имаме много общи каузи и цели, които можем да дефинираме и да бъде ясно, че гласувайки за някоя от трите формации, се гласува за управление на промяната в 47-мия парламент.
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Още от деня“ по БНТ днес.
Призовахме за съвместни действия, включително подписване на споразумение още преди изборите. То да включва приоритети и заявка за коалиция на почтените, която да излъчи правителство и да не допусне ГЕРБ да се върне във властта. Това би дало надежда на хората, че лошият сън от 46-тия парламент няма да се повтори, допълни Манолова.
За „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ГЕРБ и ДПС са неприемлив партньор. Демонтирането на корупционния модел не е приключило. Парите на мафията са на терен и ще воюват срещу нас на изборите. Битката няма да приключи за няколко месеца. Те няма да се разделят лесно с позициите и с влиянието си, заяви тя.
Ние сме доказали, че сме социално чувствителни в нашата работа и с предложенията ни – подкрепа за самотните родители, хората с увреждания, преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., ревизия на сметките за ток, парно и вода, каза още тя.
Министерският съвет спешно да вземе Решение за компенсация на фирмите, болниците, детските градини и училищата за по-високите цени на тока. Сигнализираха ни, че сметките им за ток за август са 2-3 пъти по-високи в сравнение с миналата година, заяви Манолова.
120 лв. е прогнозната цена на КЕВР за тока на бизнеса, а реално цената през август и септември е средно 240 лв. Разликата да се поеме от държавата от 1 октомври 2020 г. до 31 март 2021 г. Това би струвало между 150 и 180 млн. лв. месечно на бюджета. Събираемостта е добра, така че парите ги има, каза Манолова.
Ще настояваме, ако КЕВР увеличи цената на тока за домакинствата, държавата да компенсира. Ако повишаването е до 20 %, струва 30 млн. лв. на месец ще струват на месец компенсациите, добави тя.
Манолова подчерта, че коалицията й ще се яви в същия формат, както на предишните избори. Мандатоносителите остават същите – „Движение 21“, ЕНП и ДБГ, добави тя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.