„Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са българските избиратели. Големите началници са в Кула, Каспичан, Малко Търново, Петрич и Добрич. Ние трябва да чуваме гласа на българските граждани и да работим за тях, за техния интерес. Ако Виктор Орбан прави това – слуша гласа на унгарските граждани и се съобразява с тях, значи това са и неговите началници.“
Този коментар направи пред БНР, в предаването „Политически НЕкоректно“, лидерът на партия „Български възход“ и бивш служебен премиер Стефан Янев.
Дефицитът ни е, че не уплътняваме добре членството ни в ЕС и НАТО, не участваме в тези организации пълнокръвно и пълноценно, категоричен е Янев.
„Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации. Ако приемем, че Орбан прави това за Унгария и унгарския народ, нямам нищо против да бъда оприличаван на Орбан. И ще търсим подобен тип политика за реализиране и в българската действителност.“
Във връзка с отношенията на неговата партия с ПП занапред Стефан Янев декларира, че бъдещото участие на неговата партия във всички видове управление ще бъде „без чертаене на червени линии и без дълбаене на червени ровове“.
„В политиката всичко е възможно, но при ясни правила и прозрачна процедура, така че гражданите да знаят какво се случва. За да няма обвинения, че се създава поредното задкулисно споразумение. 30 години се опитваме да правим едно и също и очакваме различен резултат. Мисля, че е време да правим по-различни неща“, подчерта експремиерът в предаването „Поритически НЕкоректно“.
Според него енергийната сигурност на държавата е сред най-големите предизвикателства не само на служебен, но и на редовен кабинет, а снабдяването с газ трябва „да бъде изгодно за всички нас“ – трябва да имаме обезпечени количества на разумна цена.
Нито служебно правителство, нито което и да е друго управление „обича да му се вменяват тези, концепции за управление, да се менторства“, смята бившият служебен премиер.
По думите му е рано е да се дават оценки дали служебният кабинет се държи реваншистки или прагматично.
Запитан трябва ли служебното правителство да направи ревизия на предишното, Стефан Янев посочи, че „при цялата палитра от проблеми за решаване вероятно няма да имат време за ревизия“.
„Ако могат, ще направят. Ако не могат, ще се опитат да решат проблемите на ежедневието. Понякога няма възможност за ревизия в пълния смисъл, но все пак се прави начален анализ на състоянието. Той е отправната точка, от която се гради по-нататък.“

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.