Кандидатът за кмет на община Свищов на Коалиция „ПП-ДБ, СДС, ВМРО-БНД, Ние идваме“ главен асистент д-р Стефан Проданов е на 48 години, родом от град Свищов и работи като главен асистент в Свищовската Алма Матер. Женен е, има син и дъщеря. В интервю за Актуално Свищов споделя своите приоритети и задачи, които си поставя.

 

– Господин Проданов, какво Ви мотивира да се впуснете в битката за кмет на Свищов – имате успешна научна кариера, както и занимания, които популяризират града като туристически маршрут?
– Благодаря за възможността да отговоря на въпросите на най-четения през последните няколко години свищовски новинарски сайт! Битката за кмет на община Свищов има значение за бъдещето на нашата общност и за посоката на развитие. Свищов преживява драматични промени през последните години. Споделям неудовлетвореността от ситуацията, в която се намира общината – демографската катастрофа, икономическия упадък, загубените работни места, пропилените възможности. Свищов се нуждае от нова динамика, за да бъде управляван по-добре и да предложи нови идеи и перспективи на своите жители. С убеждението, че можем да възродим общината, се обръщам към всички наши съграждани да работим заедно за благополучието на Свищов и нашите села!

– Ако на 29-ти октомври или 5-ти ноември станете кмет на Свищов ще продължите ли участията си в историческите възстановки и какво са те за Вас?
– Ще е трудно да продължа активно по досегашния начин, ще участвам пряко само в най-значимите. За мен е много важно да се уверя, че създадените от мен и брат ми Стоян групи за исторически възстановки ще продължат да работят. Занимавам се от 20 години с организиране на туристически събития и оползотворяване на богатите туристически ресурси. Много голяма е популярността на нашата група за антични исторически възстановки „Първи Италийски легион“. Председател съм на Регионалния клон на Национално Дружество „Традиция“ в Свищов, където пресъздаваме епохата от Освобождението до двете световни войни. От 5 години развиваме и групата за средновековна история „Дунавската дружина на Алдимир“. Международният фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ донесе известност на Нове и Свищов в България и Европа. За радост, последователите ни са много и сред тях има достатъчно отговорни личности, които могат да поемат тежестта на организационната работа. Ще предадем щафетата на следващите генерации в нашите групи за исторически възстановки.

– В тази връзка – използван ли е докрай потенциалът на Свищов, да се превърне в привлекателен туристически маршрут?
– Разбира се, че потенциалът остава неизползван и всички виждат това. Когато посрещам хора от страната или чужбина, те споделят, че това богатство от забележителности заслужава много повече гости на града. За да стане това обаче, трябва съвместните усилия на общината в сътрудничество с туроператори, съседни общини, археолози и гражданския сектор. Добър пример е създаването на туристически маршрути по определени теми, например „Непокътнатите красоти на Дунавските острови“, „Римски забележителности в Дунавския лимес“, „Българското възраждане“. Необходим е нов исторически музей, експониращ хилядите безценни музейни артефакти в хранилищата на свищовския музей плюс онлайн ресурси – сайт, присъствие в социалните мрежи.
Тази седмица излезе новия брой на реномираното списание „Archäologie in Deutschland“ („Археология в Германия“), посветен на Дунавския римски лимес, където е представена и групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“. Древната дунавска граница на Римската империя има статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО по горното дунавско течение и е в ход кандидатурата на България и Сърбия за включването и на долното течение в обекта. Искрено се надяваме с нашата активност да помогнем на националната кауза и обектите на ЮНЕСКО в България да се увеличат с още един и да станат 11. Това ще генерира страхотен интерес към граничните съоръжения от Лимеса, а един от най-добре социализираните обекти в българския участък е именно Нове. Представете си Нове като обект на ЮНЕСКО, част от световното културно наследство наред с Рилския манастир, Боянската църква, Несебър!

– Основните проблеми, които стоят пред Свищов и населените места за решаване?
– Толкова са много, че ще е трудно да съм изчерпателен в отговора си. Проблем на проблемите е демографската катастрофа, вече го споменах. Сред най-големите проблеми са и липсата на инвестиции и нови работни места, нарастващата транспортна изолираност на общината и в частност на селата, водната криза в селата, транспортната безопасност, неизползвания потенциал на европейските фондове, проблема с комарите и уличните кучета. Областната асоциация по ВиК, която обещаваше да ремонтира водопроводите и да изгради канализационни системи във всяко населено място на община Свищов, убеждавайки нашата община да влее общинското ВиК във „ВиК-Йовковци“ всъщност само увеличи цената на водата. Добавяме липсата на прозрачност и ефективност в административното управление.

– През последните години някак си се наложи противопоставянето на индустриална зона на терена на бившата казарма – Дунав мост, Вашето мнение – кое ще допринесе за развитието на Свищов?
– Идеята ни всъщност е да се комбинира в едно потенциала на технологичната зона с транспортна и търговска зона. Така смятаме, че най-добре би било Дунавският индустриален технологичен парк да бъде трансформиран в Дунавски логистичен, търговски и производствен парк, експлоатиращ уникалната възможност за мост над река Дунав и създаването на интермодални терминали наред с търговските и технологични зони. Ще потърсим утвърдени и реномирани партньори от частния бизнес, включително строителни фирми от общината, за реализиране на това начинание.

– Стефан Проданов и спортът, а и в свободното време извън аудиторията и историческите възстановки? Какво Ви даде футболът?
– В моето семейство спортът и футболът са издигнати в култ. Баща ни Станчо Проданов е футболист на „Академик“ – Свищов, започвайки още на 16 години в първия отбор и приключвайки с футбола на 32 години. Дълги години е лидер и капитан на отбора, а след това е треньор и администратор. Аз самият съм футболист от школата на родния „Академик“, бил съм централен защитник в 4-та, 3-та и 2-ра дивизия на българския футбол. Играл съм рамо до рамо с десетки мои съиграчи, оставили диря в историята на клуба. Получих тежка контузия на стадион „Академик“ в мач срещу „Локомотив“-Мездра, което твърде рано сложи край на спортната ми кариера. Футболът остави много приятелства и създаде у мен важни качества и дисциплина. Спортувам активно – бягам, греба, карам велосипед. С моята съпруга Росица отделяме много време на двете ни деца Александър и Аделина. Алекс играе футбол и дава надежди, че ще продължи семейната традиция. Ади също е спортна натура. Обичаме да пътешестваме семейно. Фен съм на историческата литература и рок музиката.
Александър ШАБОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.