Кандидатът за кмет на Община Свищов на Коалиция „ПП-ДБ, СДС, ВМРО-БНД, Ние идваме“ главен асистент д-р Стефан Проданов е на 48 години, родом от град Свищов и работи като главен асистент в Свищовската Алма Матер. Женен е, има син и дъщеря.

Завършва средно образование в СПТУ „ Пеньо Пенев” – Свищов. Висшето си образование придобива в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, България със специалности „Застраховане и социално дело“ и „Финанси“. През 2014 г. защитава дисертация на тема „Финансово-икономическо оценяване на проекти в областта на културния туризъм в България“, която разкрива потенциала на културното наследство за стопанското развитие и създаването на поминък.

Учи в Германия и Австрия, като успоредно с това работи в маркетинга и логистиката на големи компании. След завръщането си в България работи и ръководи проекти и консултантски екипи. Особено успешни проекти, в които е работил са свързани с дунавските общини и развитието на регионалния туристически продукт като проект „Величественият Дунав – непокътнати природни красоти и люлка на древни народи“, проект „Разработване и промоциране на съвместен културно-исторически туристически продукт на трансграничния регион Румъния – България“, проект „Жив Дунавски лимес“ и т.н.

Стефан Проданов е един от изтъкнатите пионери на историческите възстановки в България и пропагандатор на опазването и валоризирането на културно-историческото ни наследство. Занимава се дълги години с организиране на туристически събития, създаване на местен туристически бранд в Свищов и експлоатиране на богатите туристически ресурси на региона. Председател е на Регионалния клон на Национално Дружество „Традиция“ в Свищов, организиращ исторически възстановки от българското средновековие, възраждането и войните от началото на 20-ти век. Създател е на първата група за антични исторически възстановки в страната – „Първи Италийски легион“, както и на първия международен фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“. Организатор е на исторически фестивали – като Средновековния фестивал „Бъдин“ във Видин, „Спартак“ в Склаве, „Един ден в антична Состра“ в Троян, Улпия Ескус MMXXIII и много други, превърнали се в школа по родолюбие за младите хора и местните общности.

Стефан Проданов е футболист от школата на родния „Академик“, състезавал се на позицията „централен защитник“ в 4-та, 3-та и 2-ра дивизия на българския футбол. Стефан продължава традицията на баща си, легендата и дългогодишен капитан на отбора от 60-те и 70-те години Станимир Спасов Проданов. Излизал е на терена с екипите на само два отбора – ФК „Академик“-Свищов, както и на ФК „Любимец“-Любимец, докато отбива военна служба като граничар. Тежка контузия, получена по време на футболен мач на стадион „Академик“ срещу „Локомотив“-Мездра слага край на спортната му кариера само на 22 години. Днес продължава да спортува активно – бяга любителски средни и дълги разстояния, гребе по Дунава и вътрешните водоеми, кара велосипед. Притежава свидетелство за водач на МПС, както и за водач на кораб до 5 бруто регистър тона.

С решение на ОИК-Свищов от 25 септември на база заявление от доц. д-р Емил Николов като представляващ коалиция „ПП-ДБ, СДС, ВМРО-БНД, НИЕ ИДВАМЕ“ кандидатурата на д-р Стефан Проданов е официално регистрирана за участие в изборите за кмет на Община Свищов, мандат 2023 – 2027 год. Като издигнат от широката народна коалиция д-р Стефан Проданов влиза в местните избори за вота на 29 октомври 2023 год. с мотото „Заедно да спасим Свищов!“.