Поредни отличия засвидетелстват високия професионализъм на главния финансист на Община Свищов Стефан Кирчев, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

От 29 до 31 май 2023 г. в к. к. ,,Златни пясъци“ се проведе юбилейното, 25-то издание, на най-голямото и най-дългогодишно експертно събитие на НСОРБ – Национална среща на финансистите от общините. На срещата, в която се включиха над 340 участници от 119 общини – експерти в областта на местните финанси, счетоводството, контрола и данъчната политика, кметове, заместник-кметове и представители на общинските съвети, беше отличен директорът на дирекция „Финансови дейности“ към Общината Стефан Кирчев.

За своя принос в управлението и развитието на местните финанси г-н Кирчев бе удостоен с грамота и златна реплика на първата българска банкнота от 20 лева, от 1885 година, които му бяха връчени лично от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. С отличието бяха наградени общо седем представители на общините от цяла България.

По време на Националната среща на финансистите от общините бе отбелязана и 15-тата годишнина от създаването на Фонд ФЛАГ, на която директорът на дирекция „Финансови дейности“ към Община Свищов заслужено беше отличен сред финансистите с принос към развитието и по-ефективното управление на местните финанси. Наградата за добро партньорство му бе връчена от изпълнителния директор Надя Данкинова.
За наградите, които засвидетелстват високия професионализъм на главния финансист на Община Свищов попитахме самия него – какво означават, какво символизират и какво стои зад тях като усилия. Той отговори така:
„Отличията, с които бях удостоен от НСОРБ и Фонд ФЛАГ всъщност са за цялата дирекция „Финансови дейности“ и за цялата Община – от специалиста до първостепенния разпоредител. Те са едно доказателство за много добрия синхрон в цялата система и за устойчивостта, която сме проявили в продължителен период от време, успявайки да устоим на всички негативни тенденции, за да има успех. Балансирането на местните финанси, целесъобразното разходване на средствата и разбира се – спазване на законовите изисквания, са ключов фактор за всяка община.“

Като доказан експерт в областта на финансите Стефан Кирчев получава висока оценка, още през 2006 година, когато под негово ръководството община Свищов първа обслужва облигационния заем за обслужване от трета страна по схема на финансов лизинг, за което на Национална конференция на председателите на Общински съвети и кметове на общини го удостояват с наградата „Общински финансист на 2006 г.“ за „Иновационни практики в общинските финанси“. През 2012 година е отличен от НСРОБ като „Общински финансист новатор”, а през 2016 година – на 20-годишнината от учредяването на Националното сдружение на общините в Република България, е удостоен с плакет и почетна грамота за цялостен принос.
Във връзка с неговия забележителен професионален път, попитахме г-н Кирчев от какво се води в работата си и кои са принципите, които следва и които без съмнение го правят един успешен професионалист. Той скромно отговори: „Независимо каква длъжност заема човек, ако спазва следните четири принципа – съпричастност, отговорност, срочност и прецизност, винаги ще е положителен резултатът и винаги ще има успех.“.
Пожелаваме му още много професионални успехи, които са гарант и за финансовата стабилност на цялата община, допълват от пресцентъра.