Благосъстоянието на българите се е подобрило значително през последните 10 години, като нетните активи бележат почти троен ръст от 2011 до 2021 година и достигат до 11 410 евро на глава от населението, съобщава БНР – Видин. Това показва доклад на застрахователна компания, занимаваща се с търговски кредити, който обхваща близо 60 държави от цял свят. Така България се нарежда на 36-то от 57 места в класацията по показателя „нетни активи на глава от населението“. В същото време, обаче, анализаторите на компанията обръщат внимание и на паралелната тенденция за увеличаване на разликата между бедните и богатите у нас. Сравнение между 2011 и 2021 година показва, че делът на активите на средната класа в България намалява с над 2%. Въпреки че за момента той остава сравнително висок, на нива над 40%, според експертите това са знаци за „пропукване“ на модела на равномерно разпределение на богатството, наследен от времето на социализма. Това е и причината България да губи над 10 позиции в класацията за равномерно разпределение на богатството за последните 10 години. Подобен е трендът и в други държави от бившия социалистически блок, като Чехия, Унгария и Словения. На челната позиция е Нидерландия, като добър модел за разпределение според анализаторите е постигнат и в Норвегия, Дания, Латвия и Израел. Очаквано, с много неравномерно разпределение на активите се отличават държави от Латинска Америка, както и ЮАР, САЩ и Русия. Според изследването въпреки ръста на цените на имотите, у нас приходите позволяват по-лесно придобиване на жилище в сравнение с повечето държави в Европейския съюз и Северна Америка. Чувстват ли се по- благосъстоятелни българите? Потърсихме за коментар Цвета Димитрова, служител на компанията, провела въпросното изследване.

„Това е традиционно изследване, което се провежда. За последните 10 години, наистина, благосъстоянието на българите се е повишило значително… Какво следва оттук нататък ще покаже евентуално следващият доклад. Анализаторите на компанията следят постоянно данните, които се публикуват от различни източници и при евентуално следващо изследване ще се види дали има задълбочаване на тази тенденция. Нашата компания е абсолютен лидер в застраховането на кредитен риск в света, тя е представена в 52 държави и има над 5500 специалисти, които работят в мрежата ѝ“- обясни Цвета Димитрова.

Как видинчани оценяват реалната ситуация и станали ли са по- благосъстоятелни през последните 10 години- това проверихме в анкета.

„Не съм съгласна, зависи от възрастовата граница, в която е направено проучването. Възрастните хора определено живеят по- зле. Повишението на пенсиите на 200 лева, 5% колко са? … 10 лева, това повишение на благосъстоянието на пенсионерите ли е? Винаги са били зле пенсионерите … Някои от българите наистина повишиха благосъстоянието си, някои, които са на власт. Такива, като мен, са в чужбина и оттам се опитваме да оцеляваме. Дошла съм си за един месец тук и пак обратно. Положително и добре живеят италианците, обаче ние сме си навсякъде роби … Това изследване явно се отнася за много малка част, дори нищожна, може би около 5% от българите, според мен“ – коментираха видинчани.

Защо се получава разминаване между въпросното изследване и мненията на хората и какво определя нетната стойност на активите, която е един от показателите в проучването- потърсихме за коментар проф. д-р Андрей Захариев, родом от Видин, понастоящем декан на факултет „Финанси“ към Стопанската академия в Свищов:

„Нетната стойност на активите е това, което трябва да бъде оставено от дясната страна на уравнение, в което от лявата имаме брутната стойност, тоест тези активи, които ние действително виждаме, че са наши, било то с нотариални актове, банкови сметки или с имущество, което е видно като електроника, техника, злато, валута в кеш и от тях трябва да извадим всичкото това, което е под формата на дълг или задължения, които предстои да платим в един следващ момент. Този показател е интересен, защото той на практика изразява една дългосрочна норма на спестовност, която е натрупана през годините и представлява семейно и лично богатство, тоест това е нетната стойност на активите, така както е обявено от застрахователите, провели въпросното изследване.“

Защо страната ни губи над 10 позиции в класацията за равномерно разпределение на богатството през последните 10 години- това попитахме още проф. д-р Андрей Захариев:

„Социалният модел в България действително има един порочен кръг на развитие. С голямата миграция, която бе отчетена и при последното преброяване, ясно се видя, че най- активната част от населението, млади хора на средна възраст са тези, които емигрираха в други страни, основно на Запад, а тук остават пенсионерите, тези, които разчитат на останалите работещи, които пък стават все по- малко. Затова и парадоксът при нас е, че безработицата е на едно от рекордно ниските нива, а в същото време тези, които разчитат на социалната функция на държавата стават все повече и повече.“

В световен план нарастването на активите на населението е отчетливо, с двуцифрен ръст през всяка от последните три години. През 2021 година с пореден скок от 10,4%, предизвикан основно от хиперактивността на фондовите пазари, захранвана от фискална политика, общата брутна стойност достига 233 трилиона евро. Войната в Украйна и възстановяването от COVID-19 предизвикаха сериозна инфлация, проблеми в енергетиката и хранителните продоволствия, както и промени във фискалната политика. Затова 2022 година ще нанесе удар върху активите на домакинствата по света, като се очаква те да загубят средно около една десета от богатството си. Това се комбинира и с притеснителната тенденция за сериозно увеличение на дълговете на домакинствата, които през 2021 година достигат до 52 трилиона евро в световен мащаб.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.