Станислав Благов, кмет на община Свищов 1999 – 2015 година пред Актуално Свищов.
– Господин Благов, станахте кмет на 37 години, днес сте на 58 години. Отне ли Ви и какво политиката за тези години?
– Много неща! Ще изтъкна само едно от тях –общуването с близките, със семейството и приятелите. Естествено през всички тези години имах възможност да общувам повече с хората от града, от населените места, въобще с цялата общественост. Да общувам с тях и да решаваме с моя екип, поставените от тях проблеми. Като цяло именно това е и смисъла на работата в местното самоуправление – да решаваш проблемите на общността.
– Уроците, които си взе кметът Благов за 16-те години управление на община Свищов?
– Много са! Определено станах много по-смирен, оставих емоциите встрани.
– Най-голямото Ви разочарование за тези години, бяхте ли предаден от приятели?
– Никога не съм предавал приятелите си и принципите си! Компромиси съм правил доколкото не са били против убежденията ми. С приятелите си останах верен и до днес – във всеки един момент не съм се отрекъл от тях. Както казахте влязох в политиката 1999 година, бих уточнил че още преди това се занимавах с политика. Помня времето на идеалите, на синята идея, на СДС – времето на онези мечти…
– Господин Благов, последните шест години защо свищовската опозиция е някак тиха, няма проблеми в община Свищов ли? Не е сериозен аргумент, че в местния парламент има само осем общински съветници от опозицията.
– За всички е ясно, че аз съм категорична опозиция на настоящото управление. Искам да подчертая, че по никакъв начин не подлагам на съмнение легитимността му – 2015 и 2019 година хората си казаха думата. Управляващите виждаха и виждат в мое лице най-големия опозиционер. Никога не съм бил безразличен към развитието на града, но имаме диаметрално противоположни виждания как това да се случи и как се случва. Позицията ми е отявлено опозиционна и затова има моменти, когато предпочитам да замълча, да премълча вместо да нагнетявам обстановката.
Иначе категорично заявявам – управляващите в момента имат сериозен репутационен проблем! Те нямат сериозни контакти, общуване и авторитет в бизнеса, в културните институции в града. Не отговарят адекватно на въпросите от страна на гражданското общество и на гражданите в частност…
– Има ли нещо, за което да съжалявате, че не свършихте за тези 16 години като кмет?
– Има естествено, никога не съм казвал, че аз и екипа ми не сме грешили. Съжалявам, че не успяхме да реализираме проекта за крайбрежен път или околовръстен път. Имаше разработен проект, техническа документация. Това бе част от проектите разработени и подсигурени с финансиране за 16 милиона лева. Но така и не се реализира и след мен…
– Виждате ли нещо положително и какво за последните шест години в Свищов?
– Да. Програмата за саниране жилищни кооперации е едно много хубаво начинание. Искам да припомня, че ние започнахме това преди много години. Бяха завършени проекти, които започнахме. Украсата за Коледа е много красива и ефектна, спор няма. Тук искам да вмъкна, че оставихме средства в размер на 3,5 милиона лева и гарантирахме финансова стабилност.
– Господин Благов, две години преди местните избори – да очакваме ли да се кандидатирате за кмет?
– Не мисля в настоящия момент за местните избори през 2023 година. Много е рано да се говори за това. Но човек, който е бил кмет, председател на Общинския съвет или общински съветник остава за цял живот да живее с проблемите на местната общност. Аз не правя изключение.
– Още ли разпускате с въдица в ръка в свободното си време?
– Да, винаги когато съм в Свищов. За последните години тази седмица и един Йордановден не съм се прибирал и съм пропуснал това.
– Още ли е отдаден Станислав Благов на футбола, играете ли?
– /Смее се/ Извън терена съм от 2017 година след дискова херния. Закачих бутонките тогава на стената, образно казано, и ги поглеждам с носталгия сега…
– В навечерието на Рождество какво си пожелавате?
– По повод предстоящите светли християнски празници желая на себе си, близките си и на всички съграждани много здраве и щастие!
Александър ШАБОВ

Снимки: Личен архив; Архив Актуално Свищов /Галя ФИРОВА/