Приканваме всички наши колеги да се присъединят към протестите ни на 10 май, заявиха на брифинг в Министерския съвет представители на различни организации от транспортния сектор, които се срещнаха с премиера Кирил Петков. Разговорите са приключили със скандал между министър-председателя и превозвачите. Затова и от бранша изтеглили протестите с 8 дни напред, пише Дир.бг.
Те обявиха, че ще изкарат камиони и автобуси от 10 до 18 май, а автобусите на последната дата ще спрат да возят.
Скандалът станал след като премиерът Кирил Петков заявил, че в тази зала (гранитна зала на МС) той определял правилата и на който не му харесвало – да напуснел. Показа ни вратата и ние напуснахме, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Това се случвало за първи път в демократичната история на България, заяви още тя, и допълни, че „тези хора нямат понятие от протокол и етика“.
„След като колегата Арабаджиев (Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи) представи нашите искания, започнахме да слушаме как пенсионерите искали едно, МВР искали друго… Аз си позволих да помоля министър-председателя да говорим по същество и по темите, които ние сме поставили“, добави още Милтенова.
„Темата на срещата днес беше антикризисни мерки, които ще се обсъждат, ние чухме само израза: „Поканени сте тук, за да ви изслушаме“. Това е причината българският транспортен бранш да бъде така настроен. Нашите искания са свързани само с овладяване на инфлационните процеси и икономическата криза“, коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.
Очакванията бяха на срещата правителството и бранша да обсъдят покачването на цените на горивата и заедно да набележат подходящите антикризисни мерки. Сред обсъжданите теми трябваше да бъде и тарифата и обхвата на ТОЛ системата.
На срещата с министър-председателя участваха и вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, както и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.
През април фирмите от транспортния сектор организираха два общонационални протеста в няколко града. С тях те настояха за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и справедливо определяне на размера на ТОЛ таксите.
От бранша поискаха оставките на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.