В област Велико Търново не може да се намери бързо и ефикасно решение на проблема с безводието в много населени места, които са на воден режим или заради пресъхнали местни водоизточници, или заради силно амортизирана водопроводна мрежа, където загубите са над 80%, съобщи БНР.
Проблемите бяха обсъдени между кметовете и областния управител.
Сериозна е опасността и през това лято в села в община Свищов да бъде обявено бедствено положение, заради питейната вода, която не може да стигне до чешмите на хората заради негодната водопроводна мрежа, коментира кметът Генчо Генчев, който спешно поиска от държавата 2,5 милиона лева за нов довеждащ водопровод:
„Проблемът в Свищовска община с населените места е изключително голям и не зная по какъв начин и към кого да се обърнем за решаване на въпроса“.
На този етап за Свищов решение няма, но ако язовир „Александър Стамболийски“ започне да се използва за водоснабдяване, а не само за производство на електрическа енергия, ще се реши проблемът с безводието за четири общини в областите Велико Търново и Габрово за 50 години напред, коментира великотърновският областен управител Людмила Илиева:
„Времето, което е необходимо, за да започне този проект да се изпълнява и да доведе вода до тръбите на хората, е, може би, в рамките на 5 до 7 години“.
По-бързото решение е въвеждане на диференцирана цена на питейната вода за над 4 кубически метра на член от домакинството, за да се спре използването ѝ за поливане на градините, коментира кметът на Сухиндол Пламен Чернев:
„Защото по селата поливат с питейна вода. Ако стане цената на 7 лева на кубик, никой няма да полива“.
Актуално Свищов припомня: 1,5 милиона лева са необходими за довеждаш водопровод в Овча могила. 232 500 лева са необходими за решаване на проблема в Морава. За Червена са необходими 230 хиляди лева, за Деляновци 180 хиляди лева, за Българско Сливово 280 000 лева, 242 500 в Совата и 397 хиляди за Драгомирово, посочи още кметът.
Безводието застрашава около 4000 души в Свищовско заради амортизирана водопреносна мрежа, коментира по-рано пред БТА кметът на общината Генчо Генчев. По думите му жителите на селата Овча могила, Червена, Морава, Драгомирово и Българско Сливово са застрашени от безводие, а реалната опасност от бедствено положение има в село Совата, където повече от 180 души ще останат изцяло без вода.