И в 48-ото Народно събрание започнаха срамните сцени, които бяха така характерни за предшестващия го 47-и парламент, пише вестник „Сега“.
Депутати се спречкаха в пленарната зала, докато се обсъждаше декларация на „Възраждане“ , посветена на въглищната енергетика. Вчера именно същият въпрос доведе до сблъсък в кулоарите между съпредседателя на ПП Кирил Петков и депутата от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.
Тази сутрин националистите обявиха, че бившата четворна коалиция, управлявала с кабинета „Петков“, е предрешила съдбата на Маришкия въгледобивен басейн, чиито централи, работещи на въглища, ще бъдат закрити. „Това е икономическо убийство на старозагорския регион“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова, която прочете декларацията от парламентарната трибуна.
Михайлова спомена в изявлението си поименно соцдепутата и бивш министър в кабинета „Петков“ Георги Гьоков, който скочи на трибуната, за да се защити. От залата обаче започна да му крещи зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев, че няма право да репликира декларации на парламентарни групи. „Тоз какъв е, че ми държи тон“, обърна се Гьоков към председателя на парламента Вежси Рашидов. „Е, колега е“, примирително отвърна Рашидов.
Ганев не остана доволен и също излезе на трибуната, за да обвини БСП, че подкрепя закриването на топлоцентралите. Тук реагира социалистът Драгомир Стойнев. Той напомни, че през 2020 г. парламентът е приел решение, внесено от левицата, задължаващо тогавашното правителство на ГЕРБ да не допуска прекратяването или ограничаването на работата на въглищните централи.
Националистите настояваха да отговорят, настъпи объркавене кой кога има право да говори, депутати се струпаха около трибуната. Рашидов, в недоумение какво да предприеме, накрая прекъсна заседанието, докато се успокоят страстите.
Това обаче не се случи, защото и след прекъсването схватката около отговорността за ТЕЦ-овете продължи с назидателен тон от страна на зам.-председателя на парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. „Не е добър този стил в залата, не го харесваме, одумваме го. Загрижеността към хората не включва да оплюеш политическия си опонент“, скара се Цонев. И допълни, че от тази дискусия ще остане единствено скандалът.
А водещият заседанието Вежди Рашидов обобщи държанието на народните представители като „поведение безобразно“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.