Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) ще бъде освободено в понеделник, обяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев. Той предприема кардиналния ход още в края на първия си месец от встъпването в длъжност, след като преди това предшественикът му Андрей Кузманов не се реши на такава стъпка в рамките на две служебни правителства от май до декември 2021 г., пише вестник „Сега“
„В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на тотото. По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. От последните шест години четири са на загуба. Ще преминеСпортният министър освобождава цялото ръководство на тотото м към ново ръководство на БСТ“, заяви Василев на извънреден брифинг в Спортната палата тази вечер.
Понастоящем в ръководството на тотализатора са назначените от Красен Кралев през февруари 2020 г. изп. директор Любомир Петров и членове Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов. Наредените от служебния министър Кузманов проверки от Сметната палата и от независими одиторски фирми установиха „множество нарушения и нередности“, като всички документи бяха предадени на прокуратурата. До уволнения обаче така и не се стигна в неговите два мандата.
„Защо министър Кузманов не е предприел действия аз не мога да гадая. Аз поканих съвета на директорите и ги уведомих, че ги освобождавам, а те приеха. За да имам правилната информация, хората, които управляват тотото, искам да съм ги назначил аз“, обясни Радостин Василев.
Той допълни, че през следващата седмица ще анализира ситуацията и в две от държавните дружества, стопанисващи спортни имоти, чийто принципал е той като спортен министър – „Национална спортна база“ ЕАД (НСБ) и „Академика 2011“ ЕАД.
„Правя изцяло нов устройствен правилник на ММС – обяви Василев. – Голяма част от хората, които работят в министерството, ще бъдат освободени. Някои ще бъдат дадени на компетентни органи, на други ще видим каква отговорност може да се търси. В системата на спорта са се вършили безобразия, ние започваме да ги поправяме. Днес предупредих федерациите, че контролът по разходването на отпуснатите им държавни средства ще бъде изключително строг. Ще разберем как федерациите отчитат тези средства, защото установих много разминавания в предишни години. Повече уговорки по телефона няма да има. Ако някой си мисли, че ще бъде, както е било 12 години назад, много се е объркал. Днес един човек май така се обърка.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.