Земетресението в Турция и Сирия предизвика много асоциации в жителите на Свищов, разказва в репортаж БНТ.
Преди 46 години, на 4 март, след земетресението във Вранча там рухват два жилищни блока, при което загиват 121 души.
Десетилетия по-късно споменът е жив и хората смятат, че причината не е само в природната стихия, а и в некачественото строителство.
Това са непоказвани кадри от разчистването на Свищов и посещението на Тодор Живков тогава.
В градската градина на Свищов се е издигал един от срутилите се блокове на Градския народен съвет, в който са живеели предимно първенците на града по онова време. А на мястото, където е било общежитието на Химическия комбинат, има паркинг. За трагедията напомнят само паметните плочи. И свещичките, които все още някой идва да запали.
Хората в Свищов говорят, че сградите са се срутили заради конструкцията си и вложените материали.
Стотици други сгради са напукани, старата болница е забранена за използване, сериозно е пострадала и съборната църква „Света Троица“, строена от майстор Кольо Фичето.

Кинолюбител тогава запечатва разрушенията и желанието на хората да спасят погребаните под отломките. Кметът Генчо Генчев е разговарял с него и други, преживелите земетресението, с лекари, спасители.
„Болката при тях е за цял живот. Само като видят по телевизията или чуят по радиото земетресение нахлуват онези мисли от нощта на 4 март“, заяви Генчо Генчев, кмет на Община Свищов.
И той потвърждава това, което се говори за Свищов тогава и за Турция днес.
„И там вече започва да излиза информацията за бързото и некачествено строителство, така както се е получило и при нашите блокове некачествено проектирани, грешна конструкция“, допълни Генчо Генчев.
След земетресението се правят някои законови промени. Забранява се високото строителство в сеизмични зони. Според кмета днес повече се държи на качеството, има и по-сериозен контрол.
Но въпреки това хората в Свищов се молят това никога вече да не се повтаря. Събрали са дрехи и завивки за пострадалите в Турция, общината ще изпрати и финансова помощ. Защото помнят какво е да осъмнеш след земетресение.