Европейската седмица на професионалните умения бе отбелязана в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение и сред младите хора, включително и дуалната система на обучение и да се подкрепи партньорството между бизнеса и професионалните гимназии.

В СПГ „Алеко Константинов“ се проведоха редица инициативи, които бяха популяризирани сред младите хора и родителската общност.

– Мастър клас „Здравословен десерт“, кулинарите и магията на храната;

– Състезание с роботи, компютърни техници в света на роботиката;

– Диагностика и профилактика на климатична система на автомобила, електромонтьорите в действие;

– Майсторско управление на МПС с послание „Да пазим живота на пътя“;

– Изложба на изработени от учениците изделия – функционални и стилни мебели, модно и авангардно облекло, Хоби КИТ – набори по електроника и аксесоари за дома.

С включването си в европейската седмица на професионалните умения учениците на СПГ „Алеко Константинов“ заявяват, че качественото професионално образование произвежда подготвени кадри, които са конкурентно способни на пазара на труда. Придобилите професионална квалификация са с по-висока икономическа активност, по-висока заетост и по-ниска безработица. Те работят и в сравнително високоплатени и високопродуктивни сектори на икономиката.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.