Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ отбеляза своя патронен празник, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

На 13 януари се навършват 161 години от рождението на бележития наш съгражданин Алеко Константинов. Днес гимназията почете името на своя патрон с празнична програма. Гости на събитието бяха Анелия Димитрова, заместник-кмет на община Свищов, проф. Марияна Божинова, ректор на СА „Димитър А. Ценов“ и др. Тържеството започна с химна на Република България, внасяне на училищното знаме и встъпителните думи на инж. Веска Николова – директор на училището. Към присъстващите се обърна и зам. кметът, която поздрави по повод празника учениците, учителите и служителите и връчи на инж. Николова поздравителен адрес от името на кмета Генчев.

В рамките на програмата бе представен видеоматериал под надслов „Пътеписът „До Чикаго и назад“ 130 години от първото издание на творбата“.

Традиционно, на този ден се връчват наградите на най-изявените учители, служители и ученици от училището, които със своята работа, постоянство и подкрепа не само са заслужили признание, но и доказват, че с упоритост и амбиция няма невъзможни неща.

В днешния ден бяха отличени:
– За активна педагогическа дейност и принос в утвърждаване авторитета на училището бяха наградени учителите Пламен Енчев, Стефан Трайков, Емил Иванов.

– За принос в утвърждаване авторитета на училището Кристина Лазова – технически сътрудник в гимназията.

– За отличен успех и активна извънкласна дейност – Диана Генчева – XI “б“, Мария Рафаилова – XI “б“, Йовилина Йорданова – XI “б“, Ванеса Саидова от XII “в“.

– За активна извънкласна и спортна дейност – Петър Пенев – XI “a“ и Теодор Ангелов от – XI “в“.

Връчиха се и отборни грамоти:
– Най-добър отбор по шахмат – XI – XII клас – за участие в Общински ученически игри и спечелено второ място.

– Най-добър отбор по шахмат – VIII – X клас – за участие в Общински ученически игри и спечелено трето място.

– Най -добър отбор по тенис на маса – VIII – X клас – за участие в Общински ученически игри и спечелено трето място.

– Най -добър отбор по волейбол – VIII – X клас – за участие в Общински ученически игри и спечелено второ място.

– Най -добър отбор по волейбол – XI – XII клас – за участие в Общински ученически игри и спечелено трето място.

Тържеството завърши с изпълненията на хип – хоп група „Бийт дъ бийт“ и кей-поп група „Фейвър“ от Школа по изкуствата „Стефка Филипова“, с ръководител Габриела Роденова и Фолклорен танцов състав към Арт център „Твореца” – Свищов, с ръководител и хореограф Явор Узунов.