Оформя се спор около предложението на столични общински съветници от коалициите ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ пространството пред посолството на Русия да бъде наречено с името „Героите на Украйна“, пише вестник „Сега“. От Столичния общински съвет съобщиха, че шефът на образователната комисия Малина Едрева от ГЕРБ, Борислав Бориславов от СДС и Веселин Калановски от „Демократична България“ са внесли доклад на зоната пред легацията на Руската федерация, която в момента е безименна, да се даде това име. Едрева, Бориславов и Калановски предлагат още пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ да бъде наречено на името на Борис Немцов. В момента то също е безименно. Предложението на тримата вероятно ще влезе в дневния ред на сесията на столичния парламент в четвъртък, 7 април. „Предложението ни за именуване е мотивирано преди всичко от необходимостта градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация“, се казва в мотивите към доклада на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“.
Днес след едночасови спорове идеята за именуването на пространството пред руското посолство в алея „Героите на Украйна“ и на зоната след бул. „Драган Цанков“ в „Борис Немцов“ бе приета на извънредно заседание на комисията по култура в СОС. „За“ гласуваха представителите  на ГЕРБ-СДС и на „Демократична България“, а против се обявиха от БСП.
Саркастично по отношение на искането се изказа гражданската организация „Спаси София“. Причината е, че предложеното за именуване пространство не е площад и е абсолютно необлагородено. От „Спаси София“ публикуват и снимка на зоната, която скоро ще стане предмет на дискусии. „ГЕРБ-СДС и ДБ предлагат това да бъде „площад“ „Героите на Украйна“ – занемарена поляна срещу Руското посолство, заедно с намиращите се през булеварда останки от изкорменото от ГЕРБ трамвайно трасе и тротоар. Какъв е този „площад“? Не е ли гавра с подвига и страданието на украинския народ кръщаването на полянка и старо трамвайно трасе?“, коментират от организацията във „Фейсбук“
„Цялата им работа е такава – импровизация, отбиване на номер и безсмислени действия. Ако целта е символичен акт на солидарност – тогава нека някое знаково пространство да се преименува. Нима името на пространството не трябва да отразява подвига – личностен или колективен? Но какво се постига с преименуването на ливада и тротоар, освен оскърбление към истинския героизъм на украинците, които защитават собствения си дом, и ново разделение между българите?“, питат още от „Спаси София“.
„И най-важното – украинците в момента имат нужда от помощ – хуманитарна, военна и политическа. Имат нужда от дипломация, която да спре жестокостта и агресията на Путин и проливането на кръвтта на два братски нам народа. Но вместо с истински действия, партиите се занимават с подобни симулации, които с пародийността си просто ще имат контра ефект!“, завършват коментара си от „Спаси София“.
Не от районния кмет
Против преименуването на улици и пространства около руското посолство се изказа д-р Делян Георгиев, който е кмет на район „Изгрев“, на чиято територия се намира то. През 2019 г. Георгиев бе избран за кмет на „Изгрев“ с подкрепата на БСП. Според него направените предложения за преименуване на улици и зони от „Изгрев“ е неприемливо.
„Ул. “Никола Мирчев” в ж.к. “Изгрев” да бъде прекръстена на ул. “Героите на Украйна”, поискаха от ГД “Ние идваме”. Движение “Свободна Русия” от своя страна, предлага тревната площ между бул. “Драган Цанков” и посолството на Руската федерация да бъде кръстена “Площад Борис Немцов”. Столичният общински съвет поиска становище и по двете предложения от районната администрация на “Изгрев”. Събитията в Украйна са голяма трагедия за Европа, славянството и православието, но не бива да бъдат използвани за насаждане на още разделение и омраза в българското общество. Всеки гражданин има право да изразява недоволството си чрез различни протестни действия и инициативи, но това не може да става за сметка на българската памет и национален интерес“, коментира Георгиев във „Фейсбук“.
„Никола Мирчев е бележит български художник и жител на район “Изгрев”, известен с творчеството си в цял свят. На улицата, кръстена в негова чест и памет, има регистрирани близо 400 живущи, в това число и синът му, който също е известен наш художник. Евентуална промяна на името на улицата би предизвикала редица административни промени за гражданите, като смяна на документи за самоличност, нотариални актове и т.н. Базирайки се на гореизложеното, предлагам да бъде потърсен оптимален вариант за реализиране на идеята на “Ние идваме”, чрез някоя от безименните улици на територията на Столична община“, смята още той.
„По отношение предложението на движение “Свободна Русия”, няма установена практика да бъдат кръщавани “зелени площи” с имена на хора. Според ПУП на район “Изгрев”, предложеното място не е със статут на площад или улица, което на практика възпрепятства осъществяването на идеята. Релевантно е инициаторите да предложат друг, подходящ обект, отговарящ на изискванията на плана на града, който да бъде обсъден по надлежния ред от Столичния общински съвет и гражданите“, предлага районият кмет.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.