„Социално министерство спестява от пенсионерите. Колкото са ощетени пенсионерите, толкова са бонусите, които си раздадоха в НАП“, заяви Мая Манолова. Тя допълни, че от гражданската платформа Изправи се. БГ са се срещнали с експерти от НОИ, които признават, че е било възможно увеличенията през последните три години да бъдат отразени в пенсиите на хората, но не са, съобщиха за Актуално Свищов от пресофиса на платформата.
„БСП трябва  да се извинят на пенсионерите“, твърдо заяви Манолова. „В бюджета за 2022г. за пенсиите е предвидено 6, 1 % увеличение, а само инфлацията, само за миналата година, е 8 %. На кого да вярват хората“, попита лидерът на Изправи се.БГ,“ на това колко имат в портмонето, каква им е сметката за ток и парно или на обещанията за 20 млрд. лева или за преизчисления от социалния министър, които ще се случат през юли.“
„Въпреки, че това е правителството с най – голямо доверие и ние всички искаме да успее, социалният вектор в него е най – слабото звено, защото няма адекватни социални мерки“, каза още Мая Манолова. Тя обърна внимание също и на поскъпването на живота. „Всяко българско домакинство трябва да бъде защитено от повишаването на цената на битовите сметки“, каза тя. „Хранителните продукти от малката потребителска кошница са поскъпнали с 28 %, а няма нито една мярка в бюджета на правителството за 2022г, която да компенсира семействата.“ Лидерът на Изправи се.БГ предложи като примерна мярка отпадането на ДДС на основните хранителни продукти. „В условията на криза уязвимите групи имат нужда от подкрепа. Социалната чувствителност на правителството е най – важна, а тя липсва“, подчерта още Манолова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.