– Госпожо Вергилова, какво Ви мотивира да се кандидатирате за народен представител от БСП?
– Мотивацията ми да се включа в листата за народни представители е доверието, което ми гласуваха структурите на БСП в Свищов и населените места в общината. Желанието да покажа, че в политиката има млади хора, които не се страхуват да се борят със социалните несправедливости, наложени от статуквото на всички нива на управление. Създаване на условия за достоен живот на българите, чрез икономическо развитие, социална и здравна политика. Призив за повече младежи в политиката!

– Приоритетите, които искате да реализирате, ако бъдете избрана за депутат?
Възможности за младите, сигурност за работещите и достойни старини за възрастните. Ще работя за качествено образование, достъпно здравеопазване, справедлива социална политика, подкрепа на малкия и среден бизнес и регионално развитие.
Всеобхватна е платформата на БСП. Някои от приоритетите, които произлизат от работата ми като председател на Комисията образование, здравеопазване и култура към МО в БСП са: Нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години; Безплатни лекарства за всички деца до 14 г. възраст; Намаляване на административната тежест и процедури, вкл. счетоводната отчетност за микро-предприятията, дребните търговци и производители; Обвързване на образованието с културата.
Много са важни и приоритетите ни за регионално развитие: Държавна политика за насърчаване на развитието на всеки регион с оглед неговите икономически, социални и географски характеристики. Създаване на регионални съвети със специалисти от всички области за разработването на мащабни регионални проекти; Ревизия на националните планове и програми за регионално развитие и преработването им с оглед съвременните условия и привеждането им в действие за създаването на икономически силни региони.

– В разгара на предизборната кампания сме. Какви са настроенията, какво споделят с Вас хората?
– Приемат ни добре. Оценяват работата ни. За съжаление хората са уморени от избори и обезверени от управлението на страната. Притеснява ме, че ще има много ниска избирателна активност. Може би тук е моментът да призова хората да гласуват, защото всичко зависи от нас. Без да отидем до урните на 9 юни няма как да променим това, което не ни харесва.

– В какво състояние е общинската организация на партията? Вече сте избрана за председател от Общинската конференция след като бяхте временно определена от Националния съвет.
– Организацията беше в дълбок сън няколко години. От януари съм избрана за председател и заедно с другарите ми се опитваме да върнем доверието в общинската структура. Десетки социалисти възстановиха членството си в БСП. Имам привилегията да черпя опит и съвети от редица авторитети в партията, в същото време – енергия и идеи от новите попълнения в редиците на БСП. Смятам, че с труд, последователност и екипност ще преодолеем предизвикателствата пред нас.

– Слух или реалност е твърдението за две социалистически организации в община Свищов?
– Никога не е имало две социалистически организации в Свищов. Има само една. Смело мога да заявя, че откакто станах председател сме единни повече от всякога. Всеки глас се чува, всяко мнение е ценно, всеки социалист от редиците ни е важен камък в общия градеж.

– Каква е София Вергилова извън обществения и политическия живот?
– Обикновен човек, който иска децата му да растат в едно по-добро и морално общество. Обичам да прекарвам време със семейството ми, да се срещам с приятелите ми, да пътувам и да предизвиквам себе си. Не се задържам дълго в зоната ми на комфорт.
Любимото Ви занимание в свободното време? Обичам да чета книги. Това е моят начин да си почивам. Творим с децата, наслаждавам се на времето и разговорите със съпруга ми. Пиша стихове.

– Ще споделите ли някоя Ваше стихотворение?

Обич

Коя си ти?
Тъгата.
Какво те прави жива?
На хората мечтите,
които с времето умират.
Коя си ти?
Надежда.
Аз пламък съм във мрака
и нося с мен копнежа.
А ти коя си?
Светлина във тъмнината.
Мен наричат Вяра
и нося ви смирение.
А ти какво си – теб съвсем не те разбирам…
Да не си недоразумение?
Аз съм Обич и всичко в мен събирам.
Сълзи и смях, любов и болка
Живот във всяко измерение!

– В заключение какво искате да кажете още на читателите?
– Призовавам към вра, надежда и любов. Да бъдем по-добри и дейни. Никой не може да ни помогне, ако ние не поискаме да ни бъде помогнато. Не бъдете апатични, не спирайте да се борите срещу несправедливостта.
И разбира се да излязат да гласуват за народни представители и европейски парламент. Не на последно място подкрепете БСП с номер 24, а мен може да подкрепите с номер 24 за БСП и преференция 108.
Александър ШАБОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.