На първи януари 2023 г. се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов, любим на всички хуморист, но също и дълбок критик на българския живот. Това се казва в покана разпространена във фейсбук професор Александър Кьосев, пише Мидеапул. Въпреки беднотията и трагедиите, които е изживял, въпреки нелепата си смърт, сякаш причинена от ръката на собствения му герой, той е останал в паметта като един от малкото Щастливи българи.
Елате да отпразнуваме заедно рождения му ден!
Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от „Бай Ганьо“ и ще си поговорим за разликата между Алеко и неговия герой, за истинското и за фалшивото родолюбие. Проф. Александър Кьосев ще произнесе кратко слово за гражданския патриотизъм на Щастливеца, по няколко думи ще чуем от писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др. Накрая ще поканим и желаещите от публиката да прочетат любими цитати (освен цветя, носете си и книгата!).
Ще се почерпим с баница с патриотични късмети и ще си честитим Новата 2023 година с надеждата, че тя ще бъде по-щастлива!
Време: 1 януари 2023 г., 18:00 ч.
Място: бул. „Витоша“ 67-69, София, около скулптурната фигура на Алеко Константинов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.