Окръжният съд във Велико Търново ще гледа идната седмица дело срещу собственичка на кучета, които преди 6 години нахапаха до смърт възрастна жителка на свищовското село Козловец, пише вестник Труд. С решение на Районен съд – Свищов 75-годишната Величка К. е призната за виновна за това, че на 19 януари 2017 г. в Козловец, при условията на независимо съпричиняване с П. К., не положила достатъчно грижи за гръбначни животни – рижаво на цвят мъжко куче, кръстоска между Питбул и местно едро куче, които били под неин надзор, като не осигурила условия за отглеждането им. С това тя е нарушила чл. 12 от Закона за защита на животните, съобразно чл. 149 ал. 1 и чл. 150 от Закона за ветеринаромедицинската дейност, допускайки да напусне местообитанието си в двора на къщата в с. Козловец.

Освен това Величка К. не предотвратила проява на необоснована агресия на кучето, проявена на обществени места при ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни. В резултат на това, кучетата са нанесли дълбока разкъсно контузна рана с липсваща мека тъкан на долен ляв крайник и пълно прекъсване на бедрената артерия, вена и нерви, довели до голяма кръвозагуба, предизвикала остър хеморалогичен шок. 86-годишната Гинка Боярова от Козловец е издъхнала от раните.

Районният съд в Свищов е осъдил стопанката на животните на 6 месеца условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 300 лева.

Магистратите са постановили Величка К. да заплати сумата от по 15 000 лева на всеки от гражданските ищци Х. И. Б. и М. И. А., като обезщетение за причинените им неимуществени вреди в резултат на деянието.

Делото в Окръжен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивна жалба от подсъдимата и въззивен протест от Районна прокуратура – Свищов.