Снимки направени от свищовлията Дамян Петков спасяват от разруха 170-годишно училище, пише вестник 24 часа.
Инициативна група от 11 души поде кампания за ремонт на покрива на училището в Масларево, което не работи от години и сградата се руши.
Общинският съветник Васил Василев, част от комитета, обяснява, че действията му са отпреди година и половина, когато с безвъзмездното съдействие на Дамян Петков, IT специалист и любител фотограф, са направили облитане с дрон над училището и огледали щетите по сградата. Снимките са представени пред Община Полски Тръмбеш.
Едва тази пролет проектът получава зелена светлина. Общината ще има грижата по отношение на финансиране на материалите за ремонта на покрива, документите и търга за обществената поръчка. За хората от селото остава да се събере чрез дарения сумата за заплащане на труда. Скоро ще бъде открита дарителска сметка, в която могат да помагат хора с по-големи възможности.
„В България се намножиха хората с всестранни бизнес модели, хора с достатъчно количество финанси, които биха могли да имат интерес от подобна инфраструктура, все пак нашето село се намира на кръстопът Плевен – Русе и Велико Търново – Свищов”, мотивира ремонта на пустеещата сграда д-р Василев.
Училището „Св. св. Кирил и Методий“ в Масларево съществува от близо 170 години.През 1857г. е открито килийно училище.
През 1879г. е построена новата сграда, състояща се от две големи стаи и маза. През 1932г. е вдигната сегашната сграда на училището с голям физкултурен салон, ползван като сцена на просветната дейност на читалището. Всичко това е правено с дарения и доброволен труд ! Днес с цел опазване на училищната сграда и дългогодишната ѝ история, съхраняваща спомените на десетки поколения, е необходимо извършване на цялостен ремонт на покрива, който е с площ 940 кв.м.
По проекта се предвижда основно възстановяване на разрушената покривна конструкция в северната част, полагане на хидроизолационна мембрана по цялата площ на покрива и пренареждане на здравите покривни елементи(цигли) .
Необходимите средства за материали ще бъдат осигурени от Община Полски Тръмбеш, става ясно от публикация във фейсбук страницата на общината.

Снимките са правени през 2021 година, сподели за Актуално Свищов фотографът, който е и фоторепортер на сайта. Тогава е в Масларево, където съпругата му има роднини. Направил е няколко кадъра с дрон, които е предоставил за спасяването на училището. Иначе страст в снимането за Дамян Петков са птиците.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.