Вероятността за сняг през ноември в по-равнинната част на Великотърновска област, под 1000 м надморска височина, е много малка. Като цяло първия сняг очакваме през декември, тогава му е и времето, коментира пред „Борба“ ръководителят на Хидрометеорологическата обсерватория във Велико Търново Петър Станков.
До края на седмицата прогнозата е за захлаждане и за валежи в края й. На 18, 19 и 20 ноември се очаква понижаване на температурите и повсеместни валежи от дъжд в цялата област. На отделни места количеството ще е значително. Очакваните температури ще бъдат в диапазона от 8 до 15 градуса. „Есента настъпва с пълна сила. Идва сезонът на мъглите и сланите. Ранното стъмване в комбинация с хлъзгавия път са и предпоставка за пътнотранспортни произшествия“, допълни Петър Станков.
Първите по-сериозни валежи през ноември паднаха на 12-и, но октомври 2022 г. е бил най-сухият месец в областта от 10 години насам с ниво на валежите много под месечните норми. Във Велико Търново падналият дъжд е 8,8 л/кв. м, което представлява 21% от месечната норма. В Павликени измерените стойности в станцията показали 4,9 л/кв. м за целия октомври, или 14% от нормата. В гр. Елена са паднали 4,3л/кв. м (само 10% от месечната норма). В Свищов валежите са 11,8 л/кв. м, или 31% от нормата. Реките в региона, които ежедневно се следят от ХМО – Велико Търново, са Янтра при кв. „Чолаковци“ и с. Каранци, Джулюнската река и Голяма река при Стражица. Към днешна дата нивата им са ниски и много-много далеч от критичните: Янтра при „Чолаковци“ е 110 см, при Каранци – 78 см, Джулюнската река е 74 см, а Голяма река – 83 см.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.