Започналата в Европа нова вълна на COVID-19 вече се усеща и в България, а скоростта на нарастване на новите случаи е впечатляваща, макар и още бройките да са трицифрени. Само за една седмица те почти се удвоиха – от 565 за първите три дни на миналата седмица на 1027 тази. Това е увеличение с 81%, пише вестник „Сега”.
Тази седмица на практика няма ден, в който случаите да са под 300, като не броим понеделник, когато се отчитат само част от новозаразените в неделя. Връщането над границата от 300 се случва за пръв път от 26 май. За изминалото денонощие новите случаи са 336 от 3843 теста, а положителността на тестовете е 8,74%. За сравнение средната положителност през изминалите две седмици беше около 4-5%.
На ден в болница влизат между 36 и 60 души, като броят на хоспитализираните е много далеч от това, което преживяхме през последните 2 години.
След като имахме поредица от дни без починали от коронавирусна инфекция, тази седмица са регистрирани 11 починали, петима от тях – за последното денонощие.
НОВИТЕ ВАРИАНТИ
Доминиращият вариант на вируса все още е омикрон – бързият, но сравнително лек причинител на последната вълна. Той обаче е в две усъвършенствани мутации в момента – BA.4 and BA.5, чиято още по-голяма степен на заразност вдига новата вълна. За нея, разбира се, допринася и бурното връщане към нормалния живот – в част от Европа летният сезон вече е в разгара си, а и континентът започна горещо концертно лято с турнета на някои от най-големите имена в рок музиката и завръщане на традиционните музикални фестивали.
Засега няма данни новите варианти на омикрон да причиняват по-тежко протичане на заболяването, но пък и защитата от ваксините спада с минаване на времето, а у нас все още няма яснота кога ще бъде регламентирано поставянето на втори бустер (четвърта доза). На 15 юни бе поискано становище по този въпрос от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.
ГЪРЦИЯ
Гърция, която особено интересува българите за летния сезон, в момента е доста по-напреднала във вълната от България. За една седмица там случаите скочиха от около 4000 среднодневно на 7-8 хиляди. Във вторник – традиционно рекорден и за там, бяха отчетени 12 537 случая, а за вчерашния – 10 528.
По островите се наблюдава изключително висок дял положителни тестове. В Миконос всеки втори тест е положителен, на Санторини и Милос – всеки трети.
Жертвите, отчетени вчера за предходния 24-часов период, са само девет, като 95,7% от тях са хора със заболявания и над 70-годишна възраст. Преди края на последната вълна обаче гърците направиха ударна кампания по ваксинация. Властите засега не смятат да налагат нови мерки.
ЕКСПЕРТИТЕ
Редица страни преживяват повишение на случаите и хоспитализациите, вероятно дължащи се на увеличената циркулация на варианти BA.4 and BA.5 на омикрон, но числата все още са ниски и има малко смъртни случаи, коментира Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), за чиито експерти в момента маймунската шарка е по-голяма тревога.
Новата вълна започна в края на втората седмица на юни, като в няколко страни наблюдаваме увеличение на случаите сред хората на възраст над 65 г., заедно с увеличение на тежките случаи. Смъртността обаче продължава да намалява към 12 юни почти навсякъде, като тази тенденция е от 8 седмици (смъртността следва с известно закъснение от около две седмици покачването на заболяемостта – б.р.), отбелязва ECDC. Изключение са Хърватия и Лихтенщайн, където има увеличение на смъртността. От 28 наблюдавани страни, 10 докладват увеличение в хоспитализациите.
Прогнозата на центъра за отиващата си седмица е увеличение на случаите, сравнително стабилна тенденция в хоспитализациите и продължаващо намаление на смъртността. Сега обаче нещата трудно се прогнозират, тъй като тестването е в съвсем други граници, изискванията и критериите – също, а даже и докладването на случаите не е еднакво в цяла Европа, отбелязват европейските експерти.

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.