След топлите януарски дни температурите се понижиха, но все пак останаха по-високи от нормалното за най-студената част на зимата. Това ще се промени в неделя: мощно арктично нахлуване ще донесе застудяване и валежи, пише Дир.бг.
До края на деня облачността ще бъде променлива, намаляваща и до незначителна. Почти без валежи. Дневните температури ще достигнат 5 до 10 градуса в повечето места. Ще остане ветровито, с умерен, в низините временно силен вятър от запад-северозапад.
Тази нощ облачността ще бъде значителна. От северозапад ще започнат превалявания от дъжд и сняг, които ще обхванат част от северните райони. До сутринта на северозапад и в централните части на Дунавската равнина преваляванията ще спрат. По-продължителни валежи ще има над Стара планина и Североизточна България, където ще вали предимно сняг. Минималните температури ще бъдат от минус 2 до плюс 3.
През деня ще има значителна облачност. В Предбалкана, повечето планински райони и части от Североизточна България ще превалява сняг. Вятърът от запад ще се ориентира от северозападна посока, ще бъде умерен и силен и с него ще нахлува арктична въздушна маса. Температурите след обяд бързо ще се понижават, като преди това ще достигнат 5 до 10 градуса..
През нощта срещу неделя ще вали в северните райони и Стара планина. В неделния ден валежите ще спират, освен в Предбалкана и старопланинския район. Ще бъде студено и ветровито, с минимални температури малко под нулата и дневни – от минус 3 до плюс 3 градуса.
Условията за планински туризъм през почивните дни не са добри, особено в неделния ден. Бъдете внимателни.
В понеделник минималните температури ще бъдат от около минус 10 до минус 4, а дневните – от минус 3 до плюс 2 градуса. Облачността ще бъде променлива, на изток – значителна, но слаби валежи от сняг ще има само на места в Централния и Източен Балкан. В Западна България вятърът ще бъде слаб, от запад, а в източните части – умерен и силен от север.
Във вторник ще бъде много студено, с минимални температури от около минус 12 до минус 5 в повечето места. През деня облачността ще бъде променлива, без съществени валежи, макар че е по места са възможни незначителни извалявания от сняг. В голяма част от страната ще има ледени дни – дневните температури няма да превишат нулата и ще са от минус 3 до плюс 2 градуса.
Съществена промяна на времето няма да настъпи в сряда. Температурите ще се повишат съвсем слабо, но ще останат доста ниски. Ветровитото време ще усилва субективното усещане за студ.
Мразовитото време ще се задържи през по-голямата част от следващата седмица. Бавно затопляне, което ще се усети по-осезаемо отначало в планините, ще настъпи едва след средата и – от петък към края на седмицата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.