След 8-годишна сага в храма на Темида приключи изборно дело с оправдателни присъди и на тримата подсъдими, научи Актуално Свищов.
Състав на Районен съд – Свищов днес оправда Илдънай Ахмедов, Гюнейдин Исмаил (Генчо Конов) и Емил Конов в обвинение за купуване на гласове преди осем години. Тезата на държавното обвинение бе, че тримата са нарушили ред разпоредби по време изборите от 5 октомври 2014 година.
Прокуратурата поиска 3 години условно, с 5-годишен изпитателен срок за Ахмедов, глоба от 10 хиляди лева и без право да заема длъжност, свързана с изборния процес. За останалите двама подсъдими представителите на държавното обвинение пледираха по две години условно, глоба и лишаване от права.
Адвокатите на тримата подсъдими пледираха, че обвинението не се подкрепя от събраните доказателства в хода на съдебното следствие. Освен това те видяха и ред противоречия в показанията на отделни свидетели – един от защитниците коментира, че има 25 противоречия в показания на един свидетел по време на полицейското производство, показания давани пред съдия в досъдебната фаза и по време на съдебния процес.
В крайна сметка съдът реши, че доказателствата сочени от прокуратурата не доказват по категоричен и безспорен начин преписваното от тримата деяние. Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред ВТОС.